Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Επίδομα «πακέτο» με τον μισθό - Αυτοί οι εργαζόμενοι δικαιούνται 240 ευρώ άμεσα

Σας αφορά!

30 Νοεμβρίου 2023 20:02
Επίδομα «πακέτο» με τον μισθό - Αυτοί οι εργαζόμενοι δικαιούνται 240 ευρώ άμεσα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επίδομα τουλάχιστον 240 ευρώ επιπλέον του μισθού του δικαιούται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) όποιος επιδοτούμενος άνεργος προσληφθεί σε ιδιωτική επιχείρηση ενώ “τρέχει” η επιδότηση του.

Αν και το μέτρο αυτό -δηλαδή η καταβολή του 50% του επιδόματος ανεργίας για όποιον επιδοτούμενο άνεργο προσληφθεί εν μέσω του χρόνου επιδότησης του– έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2022 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της σχετικής αίτησης για το επίδομα εργασίας από το Φεβρουάριο του 2023- οι άνεργοι οι οποίοι λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα αφού έχουν προσληφθεί είναι λίγοι (κοντά στους 10.000) σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της ΔΥΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη του οργανισμού.

Δείτε επίσης: Τεράστια ανάσα: Επίδομα «μπόνους» 300 ευρώ προς όλους τους Έλληνες

Τρεις είναι βασικοί λόγοι για το χαμηλό πλήθος όσων παίρνουν το “επίδομα εργασίας”, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές:

επιδομα-στα-ατμ
Επίδομα στα ΑΤΜ

  • Ο πρώτος λόγος είναι πως μια πολύ μεγάλη μερίδα δυνάμει δικαιούχων δεν γνωρίζει καν το μέτρο αυτό ή έχει λάθος εντύπωση σε σχέση με τους όρους υπαγωγής του. Για παράδειγμα ορισμένοι δυνάμει δικαιούχοι νομίζουν ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα εργασίας από τη ΔΥΠΑ, θα πρέπει να προσληφθεί μέσω ενός προγράμματος επιδοτούμενης απασχόλησης, γεγονός που δεν ισχύει καθόλου. Αντίθετα, βασικός όρος για να λάβει κάποιος επιδοτούμενος άνεργος το εν λόγω επίδομα είναι να προσληφθεί αποκλειστικά σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, αρκεί να μην ανήκει σε συγγενή του α΄ ή β΄ βαθμού.
  • Ο δεύτερος λόγος για τη χαμηλή “ζήτηση” για το επίδομα εργασίας είναι πως μια άλλη μερίδα δυνάμει δικαιούχων έχει την (λανθασμένη) εντύπωση πως η ΔΥΠΑ αυτόματα – αυτεπάγγελτα θα προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος εργασίας μετά την υπογραφή της σύμβασης του επιδοτούμενου με τον εργοδότη του, χωρίς ο δικαιούχος να υποβάλλει σχετική αίτηση. Αντίθετα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο newsit.gr, όποιος επιδοτούμενος άνεργος, υπογράψει σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε μία ιδιωτική επιχείρηση και αυτή αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, θα πρέπει ο ίδιος αμέσως μετά να υποβάλλει αίτηση στη ΔΥΠΑ προκειμένου να μπορεί να λάβει το επίδομα εργασίας (στο 50% του επιδόματος ανεργίας του) παράλληλα με το μισθό του από την επιχείρηση στην οποία προσλήφθηκε.
  • Ο τρίτος λόγος για το χαμηλό πλήθος όσων εισπράττουν το επίδομα εργασίας είναι πως ορισμένοι δεν γνωρίζουν πως δεν χάνουν το δικαίωμα επιδότησης από τη ΔΥΠΑ για όσο χρόνο προβλέπει η σχετική απόφαση του οργανισμού, σε περίπτωση λήξης της σύμβασης ή απόλυσης τους από την επιχείρηση στην οποία προσλήφθηκαν. Για παράδειγμα, έστω άνεργος (άγαμος, χωρίς παιδιά) δικαιούται επίδομα κοντά στα 480 ευρώ για το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2023 έως και το Σεπτέμβριο 2024. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2024 προσλαμβάνεται σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα με καθαρό μισθό 900 ευρώ. Το άτομο δικαιούται από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024 επίδομα εργασίας από τη ΔΥΠΑ σε ύψος που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας του. Δηλαδή αν λαμβάνει επίδομα ανεργίας κοντά στα 480 ευρώ, θα δικαιούται επίδομα εργασίας 240 ευρώ, παράλληλα με τον μισθό των 900 ευρώ που θα εισπράττει από την επιχείρηση. Έτσι για το διάστημα 9 μηνών μεταξύ Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2029 θα εισπράττει το συνολικό ποσό των 1.140 ευρώ/μήνα (900 ευρώ από την επιχείρηση και 240 ευρώ από τη ΔΥΠΑ). Αν το άτομο αυτό απολυθεί -όχι παραιτηθεί- (ή λήξει η σύμβαση του σε περίπτωση που αυτή είναι ορισμένου χρόνου) πχ την 31η Μαρτίου του 2024, θα λάβει για το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2024 ξανά το 100% του επιδόματος της ΔΥΠΑ, δηλαδή τα 480 ευρώ.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share