Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Δυσεύρετοι οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης – Ποιες είναι οι απολαβές τους

H αμοιβή για τα ταλέντα της AI αυξάνεται μαζί με τη ζήτηση

24 Νοεμβρίου 2023 13:14
Δυσεύρετοι οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης – Ποιες είναι οι απολαβές τους
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Το OpenAI επανέφερε τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι απείλησαν να παραιτηθούν μετά την απομάκρυνση του δημιουργού του ChatGPT, γεγονός που υπογραμμίζει την τεράστια επιρροή που έχουν αυτή τη στιγμή οι πιο αξιόλογοι εργαζόμενοι του κλάδου τεχνολογίας.

Οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης κερδίζουν οπουδήποτε από 8% έως 12,5% περισσότερα από τους συναδέλφους τους χωρίς τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με ανάλυση της πλατφόρμας δεδομένων αποζημίωσης Levels.fyi.

Το πιο κοινό εύρος μισθών για μια θέση εργασίας μηχανικού που αναφέρεται στον ιστότοπο της OpenAI είναι 200.000 έως 370.000 δολάρια, αν και σε έναν αριθμό πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας που διαφημίζονται κυμαίνεται από 300.000 έως 450.000 δολάρια, δήλωσε ο Roger Lee, συνιδρυτής της compensation benchmarking.io. Η κλιμακα των μισθών δεν περιλαμβάνει μπόνους ή μετοχές, που να ανεβάσουν τον ετήσιο μισθό των 300.000 δολαρίων κοντά στα 800.000 δολάρια, σύμφωνα με το Levels.fyi.

Σε έναν κλάδο όπου το ταλέντο θεωρείται το πιο πολύτιμο asset, το είδος της φυγής των εργαζομένων που απειλείται στο OpenAI θα ήταν καταστροφικό. «Για αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έχετε μόνο μια πολύ μικρή, μικρή ομάδα ανθρώπων με εμπειρία. Είναι το προϊόν, είναι η εταιρεία», δήλωσε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος στο site εργασίας ZipRecruiter.

 Δυσεύρετοι οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης – Ποιες είναι οι απολαβές τους

H αμοιβή για τα ταλέντα της AI αυξάνεται μαζί με τη ζήτηση

Όλο αυτό το σκηνικό έχει φέρει τους υπαλλήλους της OpenAI σε μια ασυνήθιστα ισχυρή θέση για να ασκήσουν άμεση πίεση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

«Ο περιορισμός της προσφοράς είναι πολύ πραγματικός, δεσμευτικός, ειδικά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», είπε. «Δεν μπορείς εύκολα να εκπαιδεύσεις αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορείς εύκολα να τους προσλάβεις από αλλού. Η διατήρηση αυτών που έχετε είναι η πιο σημαντική στρατηγική».

Όσον αφορά την πρόσληψη από πανεπιστήμια, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατανόησης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε θεωρητικό επίπεδο και της κατοχής των δεξιοτήτων και της εμπειρίας για την πραγματική εφαρμογή τους. Τα εξαιρετικά εξειδικευμένα συστήματα λογισμικού της OpenAI κάνουν τους σημερινούς προγραμματιστές του ακόμα πιο πολύτιμους.

«Χρειάζεται πολύς χρόνος για να μάθετε τον κώδικα και την τεχνολογία μιας πραγματικής εταιρείας. Ένας μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης εντός της εταιρείας αξίζει τρεις μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης εκτός της εταιρείας, δεδομένης αυτής της δυναμικής», είπε ο Pollak.

Το προσωπικό της OpenAI είχε ήδη προσφορές εργασίας σε αναμονή. Πριν αποκατασταθεί ο Άλτμαν, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στο νέο ερευνητικό της εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft έχει περίπου 49% μερίδιο στο OpenAI.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share