Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους μειώνεται 50% η προκαταβολή φόρου - Αυτές είναι οι τρεις αλλαγές που έρχονται

Ποιοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

15 Νοεμβρίου 2023 07:32
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους μειώνεται 50% η προκαταβολή φόρου -  Αυτές είναι οι τρεις αλλαγές που έρχονται
Από Βασίλης Σακουλέβας

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε δόθηκε το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μεταξύ των αλλαγών που συμπεριλαμβάνει είναι η θέσπιση ανώτατου ορίου στο τεκμαρτό εισόδημα στις 50.000 ευρώ, αλλά και η νομοθέτηση έκπτωση φόρου για την προκαταβολή της επόμενης χρονιάς.

Με άλλα λόγια, όσοι δηλώσουν με τεκμήριο τα εισοδήματα τα φετινά το 2024 θα έχουν «κούρεμα» στην προκαταβολή του φόρου.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους αυτοαπασχολούμενους για κάλυψη του τεκμαρτού εισοδήματος από άλλες πηγές εισοδήματος. Μένει να διευκρινιστεί αν αφορά και εισοδήματα από ενοίκια.

Περαιτέρω, διευρύνθηκε η λίστα των περιπτώσεων κατά τις οποίες ο επαγγελματίας θα μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Οι χαμένοι

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιδρούν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγει τον «ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα» καθώς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Παράδειγμα:

Ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ με 12ετή δραστηριότητα

  • Φέτος πλήρωσε 900 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή 1.550 ευρώ.
    Με την προκαταβολή φόρου πλήρωσε συνολικά, 2.402 ευρώ.
  • Του χρόνου, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το 2024 θα πληρώσει 1.823 ευρώ και 487 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή 2.310 ευρώ (αύξηση 49%).
    Με την προκαταβολή φόρου θα πληρώσει συνολικά, 2.945 ευρώ που συνιστά αύξηση 22,6%.

«Κλείδωσε» η επιταγή ακρίβειας: Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους και τι να προσέξετε

Η ακρίβεια στα ράφια, οι εκτιμήσεις για ενίσχυση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες αλλά και οι νέες ανατιμήσεις στις οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις φέρνουν πιο κοντά την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, πριν από τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια νέα επιταγή ακρίβειας 200-250, ενώ το εύρος των δικαιούχων θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των οριστικών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου που θα επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο.

Με τα σημερινά δεδομένα, το μέτρο αναμένεται να περιλαμβάνει 800.000 οικογένειες με παιδιά, 205.000 δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,182.000 άτομα με αναπηρία και 100.000 μακροχρόνια άνεργους.

Οι προϋποθέσεις για την επιταγή ακρίβειας

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζει να αυστηριοποιηθούν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιταγής ακρίβειας. Πέρσι δόθηκε επιταγή ύψους 250 ευρώ ενώ οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας ήταν:

το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ
το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022


η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α., του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ
να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Παράλληλα για τους μακροχρόνια ανέργους θα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share