Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2024

«Ανάσα» για την Ελλάδα: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο - Επιβράδυνε στο 4,3% στην ευρωζώνη (video)

Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ

29 Σεπτεμβρίου 2023 14:22
«Ανάσα» για την Ελλάδα: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο - Επιβράδυνε στο 4,3% στην ευρωζώνη (video)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Σημαντική επιβράδυνση έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, «ανάσα» στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +2,4% έναντι +3,5% τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο.

Η επίδοση του 2,4% αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2021, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε επιταχυνθεί στο 2,7% τον Αύγουστο έναντι 2,5% τον Ιούλιο. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα για τον Σεπτέμβριο αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σε μηνιαίο επίπεδο, βέβαια (δηλαδή η μεταβολή των τιμών από τον Αύγουστο του 2023), ο σχετικός δείκτης της Eurostat για την Ελλάδα αυξήθηκε στο +1,9%, το υψηλότερο σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Οι τιμές στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 5,2% του Αυγούστου.

Η επίδοση του 4,3% είναι η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσον αφορά τον δομικό δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, η προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι υπήρξε επιβράδυνση στο 4,5%, έναντι 5,3% τον Αύγουστο και 5,5% τον Ιούλιο, απομακρυνόμενος από το ιστορικό υψηλό του 5,7%.

Οι τιμές στα τρόφιμα, από την πλευρά τους, αποκλιμακώθηκαν στο 8,8% (9,7% τον Αύγουστο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -7,7% (-3,3% τον Αύγουστο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο 4,7% από 5,5% προηγουμένως, και στα μη βιομηχανικά προϊόντα στο 4,2% από 4,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,3%, με τον δομικό δείκτη να καθορίζεται στο 0,2% και τον ενεργειακό δείκτη στο 1,4%.

«Ανάσα» σε Γερμανία, άνοδος στην Ισπανία

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ολλανδία (-0,3%) και το Βέλγιο (0,7%). Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (8,9%), στην Κροατία (7,3%) και στη Σλοβενία (7,1%).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 4,3% από 6,4% τον Αύγουστο, ενώ στη Γαλλία επιβράδυνε στο 5,6% από 5,7% προηγουμένως. Στην Ιταλία, αντίθετα, επιταχύνθηκε στο 5,7% από 5,5% τον Αύγουστο. Αισθητή άνοδο εμφάνισε και στην Ισπανία, από 2,4% στο 3,2%.

Τα επόμηνα βήματα της ΕΚΤ

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σαφές ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία καλείται στα τέλη Οκτωβρίου να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με το ύψος των επιτοκίων, το οποίο αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (4% το επιτόκιο καταθέσεων, 4,5% το βασικό επιτόκιο).

Παρότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερδιπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου (2%), οι αρνητικές επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία έχουν ήδη θορυβήσει τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι μια νέα αύξηση στα επιτόκια (η 11η συνεχόμενη) είναι πιθανό να πλήξει το ΑΕΠ, οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Γι’ αυτό τον λόγο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα πατήσει το κουμπί του «stop», ολοκληρώνοντας τον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα ήδη υψηλά επιτόκια εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερου του αρχικώς προβλεπόμενου, με την όποια χαλάρωση (μείωση επιτοκίων) να έρχεται μετά το β’ τρίμηνο του 2024.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share