Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Market Pass: Ώρα πληρωμής, σήμερα στα ATM για την τριπλή δόση - Μέχρι πότε οι αιτήσεις για τους νέους δικαιούχους (video)

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

28 Σεπτεμβρίου 2023 12:35
Market Pass: Ώρα πληρωμής, σήμερα στα ATM για την τριπλή δόση - Μέχρι πότε οι αιτήσεις για τους νέους δικαιούχους (video)
Από Εύη Κουρίδου

Από σήμερα το απόγευμα (28/9), οι δικαιούχοι του Market Pass θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, με μια τριπλή δόση για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Για τους νέους δικαιούχους η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα είναι ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, με την πληρωμή τους να έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2023.

H πίστωση των ποσών είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και όσους υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης (μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας) έως και την 25η Σεπτεμβρίου. Τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από την Πέμπτη το απόγευμα.

Δείτε επίσης: Market Pass: Βήμα βήμα οι αιτήσεις - Ποια τα κριτήρια και οι δικαιούχοι;

Η οικονομική ενίσχυση αφορά σε όλους όσοι είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες ή υπέβαλαν νέα αίτηση έως τις 25 Σεπτεμβρίου, για να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή να μεταβάλουν τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Για τους νέους δικαιούχους εκδίδεται νέα ψηφιακή κάρτα για την πραγματοποίηση αγορών αποκλειστικά σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, λαϊκές αγορές, διάφορα καταστήματα τροφίμων. Η νέα κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Για όσους είχαν λάβει την ενίσχυση δεν θα εκδοθεί νέα κάρτα καθώς η ισχύς της κάρτας τους παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Όσοι είχαν επιλέξει ή θα επιλέξουν την καταβολή του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται. Δηλαδή 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση χρησιμοποιείται από τους δικαιούχους χωρίς περιορισμούς.
  • Το Market Pass κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα εφόσον η καταβολή του επιδόματος γίνει σε άυλη ψηφιακή κάρτα. Για το τρίμηνο τα ποσά ανέρχονται σε 66 – 300 ευρώ.
  • Η ενίσχυση καταβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν οριστεί. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Την ενίσχυση θα λάβουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 εφόσον έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα γίνουν:
    – Έως 29 Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
    – Έως 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως 31 Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Σημειώνεται πως από την απόφαση αυτή εξαιρούνται οι πληγείσες περιοχές σε Θεσσαλία και Έβρο, για τις οποίες μάλιστα το ποσό θα διπλασιαστεί.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share