Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Επίδομα 780 ευρώ με την υποβολή μιας αίτησης - Ποιους αφορά

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

24 Σεπτεμβρίου 2023 11:19
Επίδομα 780 ευρώ με την υποβολή μιας αίτησης - Ποιους αφορά
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

780 ευρώ επίδομα μέσω της ΔΥΠΑ στον λογαριασμό χιλιάδων δικαιούχων, με την υποβολή μιας αίτησης. Παράλλαλα, σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από 1/1/24, στο ύψος του κατώτατου μισθού, από 150-200 ευρώ σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) οι μητέρες θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700 – 6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Συνεχόμενες αυξήσεις για το επίδομα μητρότητας

Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται σήμερα ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι μηνών. Από την ψήφιση της νέας ρύθμισης η άδεια θα αυξηθεί στους 9 μήνες.

Επίδομα μητρότητας: Δικό σας με την υποβολή μιας αίτησης

Οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να ζητήσουν ειδική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αρκεί να είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ -απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση

Το δικαίωμα της λήψεως ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ασκείται με αίτηση που υποβάλει η ίδια η δικαιούχος ή δια αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ, εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.

Επίδομα 780 ευρώ με την υποβολή μιας αίτησης

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Όσον αφορά στο επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share