Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

«Δίχτυ προστασίας» με νέα μέτρα για την ακρίβεια: Έρχονται app και ταμπελάκια για χαμηλότερες τιμές - Τι ισχύει για τα πρόστιμα (video)

«Όποιος παρανομήσει θα το πληρώσει ακριβά», προειδοποιεί ο Κώστας Σκρέκας

21 Σεπτεμβρίου 2023 09:17
«Δίχτυ προστασίας» με νέα μέτρα για την ακρίβεια: Έρχονται app και ταμπελάκια για χαμηλότερες τιμές - Τι ισχύει για τα πρόστιμα (video)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Τέσσερα νέα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια έρχονται να προστεθούν, σύμφωνα με τον υπουργός Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι που θα «διαφημίζεται» με ειδικό ταμπελάκι, κοινοποίηση από τους λιανέμπορους των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, γνωστοποίηση των τιμών των βασικών φρούτων και λαχανικών, αλλά και app για καταγγελίες είναι τα τέσσερα μέτρα στην ακρίβεια.

Τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Συγχρόνως, Υπ. Οικονομικών: Τι ισχύει με τα νέα μέτρα για ενίσχυση εισοδημάτων, πάταξη φοροδιαφυγής και Airbnb - Οι 12 ερωταπαντήσεις και ποιους αφορούν (video)

Με ειδική πινακίδα στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών. Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη.

Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20ης Σεπτεμβρίου 2023, οπότε και ανακοινώνονται τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του προϊόντος σε μία περίοδο 30 ημερών ως τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τις πάγιες προσφορές που κάνουν οι προμηθευτές.

Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.

Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

  • Μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον 5% & για τουλάχιστον 6 μήνες
  • Σε βασικά προϊόντα (γάλα, ρύζι, ζυμαρικά κ.α)
  • Με ειδική σήμανση
  • Πρόστιμο τουλάχιστον 20.000€ /κωδικό προϊόντος για ψευδείς μειώσεις
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share