Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Ποιους αφορά

Σε 46 δήμους το πρόγραμμα

9 Ιουνίου 2023 12:01
Δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Ποιους αφορά
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Με γρήγορους ρυθμούς "προχωρά" το πρόγραμμα "Κάλυψη" που δίνει δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια σε νέους ηλικίας 25-39 ετών. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν, επιπλέον, τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους.

Δείτε επίσης: Ζήτω η τρέλα: Ενοικίαση ακινήτων στην Αθήνα με... Ε1, εγγυητή και προκαταβολή 12 μηνών!

Δωρεάν ενοίκιο: Ποιοι ωφελούνται

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα (που είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022), καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περίπου 700 ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στα προγράμματα ΕΣΤΙΑ 2021 και ΕΣΤΙΑ ΙΙ. Στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Τι καλύπτει το πρόγραμμα

Ενοικιαστήρια
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

  • Τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022.
  • Τις δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα, έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών.
  • Τις δαπάνες μετακόμισης, έως 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Δωρεάν ενοίκιο: Πόσοι και που το λαμβάνουν

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περίπου 700 ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στα προγράμματα ΕΣΤΙΑ 2021 και ΕΣΤΙΑ ΙΙ.

Στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Για το πρόγραμμα «Κάλυψη» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 46 δήμοι από όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Έχουν υπογραφεί 9 προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των δήμων Νεάπολης - Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων, Τρίπολης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Λαρισαίων / Τρικκαίων, Λεβαδέων και Κιλκίς/Παιονίας.

  • Για τους 4 πρώτους δήμους έχει εκδοθεί η πρόσκληση και προς τα ωφελούμενα νοικοκυριά (δυνητικά ωφελούμενους) και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποψηφίων στη βάση των κριτηρίων επιλογής, ώστε να δοθούν τα διαθέσιμα διαμερίσματα και να υπογραφούν τα σχετικά μισθωτήρια συμφωνητικά μεταξύ ιδιοκτητών και δήμων.
  • Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή δύο ακόμη προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν στους δήμους Αθηναίων και Παιονίας.
  • Δύο ακόμα συμβάσεις (που αφορούν στους δήμους Ηρακλείου/Μαλεβιζίου και Ιωαννιτών) βρίσκονται σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου.
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα, και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια, θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους υπόλοιπους δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share