Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κοινωνικός τουρισμός 2023: Νωρίτερα οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι για τα voucher

Ποιοι χάνουν το voucher Κοινωνικού Τουρισμού

29 Μαΐου 2023 15:07
Κοινωνικός τουρισμός 2023: Νωρίτερα οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι για τα voucher
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νωρίτερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2024 και οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Οι δικαιούχοι των vouchers θα ανέρχονται, όπως πέρυσι, στους 300.000.

Το φετινό πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οι δικαιούχοι και οι διανυκτερεύσεις

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:

  • Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
  • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
  • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Όσον αφορά το θέμα των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα επισημαίνονται τα εξής:

  • Μπορούν να γίνουν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή σε τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου.
  • Μπορούν να γίνουν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Το πρόγραμμα επιδοτεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20% ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Τα κριτήρια μοριοδότησης

Κριτήρια μοριοδότησης αποτελούν το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα ( θα τηρηθούν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης) και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων. Ευνοϊκότερα, ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα είναι τα κριτήρια για τους μακροχρόνια άνεργους.

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια) ενώ για το μήνα Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως ήταν και πέρυσι. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Ποιοι χάνουν το voucher Κοινωνικού Τουρισμού

Εκτός του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 μένουν οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Ωστόσο, εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω. Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

Τι ισχύει για τους περσινούς δικαιούχους του προγράμματος

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές τους θα πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με «πέναλτι» δηλαδή δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος στα επόμενα δύο προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025. Συνεπώς οι παραπάνω θα πρέπει να κάνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022 διακοπές με το voucher αυτό.

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως από τις 25 Μαΐου 2023 θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ. Ειδικότερα για όλα τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ, κοινωνικό τουρισμό, ιαματικό τουρισμό, κατασκηνώσεις και εκδρομές οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν 25 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν μέσα Ιουνίου και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στις 4-5 Ιουλίου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share