Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Γκάζι» για εφάπαξ και συντάξεις από τον ΕΦΚΑ - Προσεχώς στα ΑΤΜ οι δικαιούχοι

Οι επόμενες κινήσεις και οι πιθανές ημερομηνίες

18 Απριλίου 2023 14:46
«Γκάζι» για εφάπαξ και συντάξεις από τον ΕΦΚΑ - Προσεχώς στα ΑΤΜ οι δικαιούχοι
Από Κυριάκος Μελλίδης

Η βουλή αναμένεται να ανοίξει μόνο και μόνο για να προκηρυχθούν κι επίσημα οι εκλογές και να ξανακλείσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στον ΕΦΚΑ – όπως άλλωστε και στην ΑΑΔΕ με την είσπραξη των φόρων και τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή – τα μολύβια θα κατέβουν.

Ίσα ίσα που με τα μεγάλα αγκάθια των κύριων κι επικουρικών συντάξεων σχεδόν πλήρως τακτοποιημένα, οι ταχύτητες αναμένεται να ανέβουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί έως το τέλος Ιουνίου πληθώρα άλλων εκκρεμοτήτων που έως τώρα είχαν κρατηθεί στο ...παρασκήνιο.

Δείτε επίσης: Συντάξεις: «Ξεπαγώνουν» αναδρομικά έως και 30.000 ευρώ - Ποιοι πάνε άμεσα στο ΑΤΜ

Οι σημαντικότερες εξ αυτών έχουν να κάνουν:

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ-ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη χαίνουσα πληγή αυτή τη στιγμή και υπολογίζεται ότι στην...ουρά βρίσκονται περίπου 12.000 από το Μάιο του 2016 κι έπειτα. Δεν είναι ότι δεν λαμβάνουν σύνταξη αλλά τους οφείλεται προσαύξηση - καθώς πολλοί από αυτούς ( π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί που δούλευαν και για το Δημόσιο) ήταν ασφαλισμένα σε 2 ταμεία – η οποία δεν μπορούσε να υπολογιστεί έως τώρα εξαιτίας ..αστοχίας λογισμικού.

Το λογισμικό τέθηκε τελικά σε λειτουργία πριν από περίπου 8 μήνες , το προσωπικό εκπαιδεύτηκε σε αυτό, και ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση περίπου 4-5.000 περιπτώσεων. Μάλιστα έχουν γίνει και οι πρώτες πληρωμές των οφειλόμενων τα οποία σε μερικές περιπτώσεις έφτασαν και τις 35.000€. Στόχος πλέον είναι η έκδοση περίπου 9.000 τέτοιων συντάξεων έως το τέλος Μαΐου και οι υπόλοιπες έως το τέλος Ιουνίου.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΦΑΠΑΞ: Ως προς τα εφάπαξ που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα έχουν εκκαθαρισθεί σχεδόν όλα. Απομένουν περίπου 150 περιπτώσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων τα οποία αναμένεται να δοθούν έως το τέλος Ιουνίου. Για το Δημόσιο οι εκκρεμότητες αριθμούν σε περίπου 5.000 οι οποίες τουλάχιστον στο συντριπτικά μεγαλύτερο τους ποσοστό σχεδιάζεται να αντιμετωπιστούν σε ορίζοντα 3 μηνών.

ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: 70.000 συνταξιούχοι μετά το 2016 περιμένουν να επανυπολογιστούν οι συντάξεις τους σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. Βρούτση για μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Οι επανυπολογισμοί – οι οποίοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι – αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του Skai.gr. να οδηγήσουν μεσοσταθμικά σε αυξήσεις συντάξεων 5%. Βέβαια ισχύει ότι όσο περισσότερα τα χρόνια ασφάλισης τόσο περισσότερα τα επιπλέον χρήματα τα οποία μπορούν να φτάσουν και τα 140€/μήνα για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Αφορούν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο/η αποθανών/ούσα ήταν ενεργός ασφαλισμένος και υπάρχει τεράστια δυσκολία να βγει η σύνταξη του/της και στη συνέχεια να αποδοθεί στην χήρα/χήρο του. Τα βιβλία του ΕΦΚΑ έχουν περίπου 5.000 τέτοιες περιπτώσεις και το ειδικό λογισμικό που απαιτείται ώστε αυτές οι συντάξεις να εκδίδονται μέσα σε μόλις ένα μήνα από το θάνατο του ασφαλισμένου θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον Μάιο.

Ταυτόχρονα στον ΕΦΚΑ σχεδιάζουν να τρέξουν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που αριθμεί περισσότερα από 400 ακίνητα αξίας περίπου 1δισ €, να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα προμηθειών ώστε να μην απαιτούνται 18 μήνες για να αγοραστεί ένα κλιματιστικό και να διασυνδέσουν πλήρως τον ΕΦΚΑ με το ΚΕΑΟ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share