Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Οικονομική «θηλιά» στα νοικοκυριά: Ακριβαίνουν από 1η Ιουλίου εμφιαλωμένο νερό, χυμοί, αναψυκτικά και μπίρες - Έως 15 λεπτά η συσκευασία (Video)

Πώς θα γίνεται επιστροφή χρημάτων με «voucher»

30 Μαρτίου 2023 14:54
Οικονομική «θηλιά» στα νοικοκυριά: Ακριβαίνουν από 1η Ιουλίου εμφιαλωμένο νερό, χυμοί, αναψυκτικά και μπίρες - Έως 15 λεπτά η συσκευασία (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οικονομική «θηλιά» στα νοικοκυριά: Ακριβότερα θα πληρώνουν οι καταναλωτές το εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά από την 1η Ιουλίου. Η ενεργοποίηση του συστήματος επιστροφής εγγυοδοσίας (Deposit Returning System), φέρνει αυξήσεις 0,10 ή 0,15 ευρώ ανά συσκευασία για μια σειρά από προϊόντα.

Το σχετικό ΦΕΚ (Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) κατατέθηκε χθες, Τετάρτη 29 Μαρτίου, και πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση σε υιοθέτηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που στοχεύει να διασφαλίσει την ενίσχυση της ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ενώ, σε ισχύ έχει τεθεί το καλάθι του νονού το οποίο θα βρίσκεται μέχρι τις 15 Απριλίου στα καταστήματα παιχνιδιών.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί για συσκευασίες αλουμινίου (έως 1 λίτρο), γυαλιού (έως 1,3 λίτρα) και πλαστικού (έως 3 λίτρα). Το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται στα 0,10 ευρώ για συσκευασίες έως 0,5 λίτρα και στα 0,15 ευρώ για συσκευασίες άνω των 0,5 λίτρων.

Τα προϊόντα που εντάσσονται στο μέτρο είναι:

  • μπίρα
  • κρασί
  • νερό
  • υγρά αναψυκτικά
  • χυμούς και τα νέκταρ

Πώς θα γίνεται η επιστροφή των χρημάτων

Όπως προβλέπεται, το τέλος εγγυοδοσίας θα επιστρέφεται στον καταναλωτή μέσω κουπονιού (voucher), το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε επόμενες αγορές του.

Δηλαδή, όπως γίνεται σήμερα με κάποιες γυάλινες συσκευασίες εμφιαλωμένων νερών και μπίρας.

Μάλιστα, η επιστροφή των συσκευασιών θα μπορεί να γίνει και σε διαφορετική επιχείρηση, από αυτήν στην οποία έγινε η αγορά του προϊόντος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share