Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Πλειστηριασμοί: Στο… σφυρί 4 εργατικές κατοικίες μέσα σε δύο μήνες! Πόσα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό έως το 2025

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

30 Μαρτίου 2023 12:57
Πλειστηριασμοί: Στο… σφυρί 4 εργατικές κατοικίες μέσα σε δύο μήνες! Πόσα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό έως το 2025
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πλειστηριασμοί: Χωρίς «φρένο» η αναλγησία funds και servicers που βγάζουν στο… σφυρί ακόμη και εργατικές κατοικίες του τ. ΟΕΚ. Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται και αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων υπάρχει φόβος ότι θα «γεννήσουν» μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Φαίνεται ότι τα «κοράκια» δεν σταματούν ούτε μπροστά σε περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών που διαμένουν σε εργατικές κατοικίες και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις δανείων τους. Έως τώρα έχουν γίνει γνωστές οι υποθέσεις για τέσσερις εργατικές κατοικίες που ήταν να βγουν ή βγαίνουν σε πλειστηριασμό, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να υπάρχουν κι άλλες, άρα είναι «άγνωστος Χ» ο αριθμός των εργατικών κατοικιών που… κινδυνεύουν.

Τελευταίο «χτύπημα» αποτελεί η περίπτωση κατοικίας 85 τ.μ. στο Αίγιο, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί στις 3 Μαΐου 2023, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του τ.ΟΕΚ – ΟΑΕΔ.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λιβέρης, μέλος Συλλόγου Υπαλλήλων τ. ΟΕΚ – ΟΑΕΔ είπε μιλώντας στο enikos.gr ότι «είναι η τέταρτη εργατική κατοικία αυτή στο Αίγιο που βγαίνει σε πλειστηριασμό».

Ο κ. Λιβέρης εξήγησε ότι «ο ΟΕΚ από το 1954 έως το 2011 που λειτουργούσε, κατασκεύασε περισσότερες από 500.000 εργατικές κατοικίες σε ολόκληρη την Ελλάδα για να προστατεύσει τους οικιστές. Από το 1971 νομοθετήθηκαν ειδικές διατάξεις προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Βάσει του νομοθετικού Διατάγματος «δεν επιτρέπεται κατάσχεση επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος. Ο νομοθέτης λέει ότι και καθυστερήσεις να υπάρχουν, προστατεύονται οι εργατικές κατοικίες».

Ο ίδιος είπε ότι η κατοικία στο Αίγιο βγαίνει σε πλειστηριασμό για ένα χρέος 16.400 ευρώ με πρώτη προσφορά 37.800 ευρώ, δηλ. ένα ποσό υπερδιπλάσιο της οφειλής και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο fund αν γνωρίζει τη διάταξη και προχωρά, παρανομεί».

Σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη, «μόλις πριν από τέσσερις ημέρες μάθαμε ότι σε πλειστηριασμό λίγο έλειψε να βγει και εργατική κατοικία στην Θεσσαλονίκη για χρέος ύψους 7.000 ευρώ. Όμως, ο πλειστηριασμός δεν έγινε λόγω έλλειψης πλειοδοτών, δεν το «χτύπησε» κανείς και ματαιώθηκε η διαδικασία.

Πλειστηριασμοί: Στο… σφυρί 4 εργατικές κατοικίες μέσα σε δύο μήνες! Πόσα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό έως το 2025

Άλλη περίπτωση είναι επίσης κατοικία στο Αίγιο. Πρόκειται για σπίτι 83 τ.μ. για οφειλή 20.000 ευρώ και με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 37.100 ευρώ.

Η πρώτη εργατική κατοικία που έγινε γνωστό ότι βγαίνει στο… σφυρί ήταν μια 55 τ.μ. στα Φάρσαλα την 1η Φεβρουαρίου αλλά ματαιώθηκε από το ίδιο το fund μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν.

Όπως τόνισε ο κ. Λιβέρης «η ΔΥΠΑ θα πρέπει να βγάλει ανακοίνωση με τις ειδικές προστατευτικές διατάξεις για το ακατάσχετο. Αν δε, υποπέσει στην αντίληψή της οποιοσδήποτε πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας θα πρέπει να παρέμβει η αρμόδια νομική υπηρεσία και να πει ότι ακυρώνεται. Το fund αφαιρεί επί της ουσίας περιουσία του Δημοσίου».

Πόσα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό έως το 2025

Με κανονικούς ρυθμούς "τρέχουν" από την αρχή του έτους οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και ρευστοποίησης εις βάρος των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν ούτε ρυθμίζουν τα "κόκκινα" δάνειά τους, επιβεβαιώνουν στο Capital.gr στελέχη των εταιρειών διαχείρισης (servicers).

Η απόφαση-εξπρές του Άρειου Πάγου για το δικαίωμα των servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί στα funds στα μέσα Φεβρουάριου - η οποία εξέπληξε για την ταχύτητά της ακόμη και τα ίδια τα στελέχη του κλάδου - εξέπεμψε ένα "ηχηρό" μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της κουλτούρας πληρωμών.

"Φρένο" αναμένεται να μπει, ωστόσο, στους πλειστηριασμούς πριν και μετά τις εκλογές του Μαΐου, καθώς και τον Ιούλιο - εφόσον υπάρξουν δεύτερες κάλπες. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων για διάστημα τριών εβδομάδων περίπου πριν και μετά τις εθνικές εκλογές.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue στην Ελλάδα, Θοδωρής Καλαντώνης, περίπου το 20% των εισπράξεων των servicers προέρχεται από τους πλειστηριασμούς. Θυμίζεται ότι τα business plans των τιτλοποιήσεων προέβλεπαν ότι το ποσοστό αυτό θα κυμαίνεται στο 30%, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Η υστέρηση αυτή είναι, πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο "ελεγχόμενη" για τις εταιρείες διαχείρισης.

"Το γεγονός αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο πλειστηριασμός συνιστά έσχατο μέτρο για τους πιστωτές", υπογράμμισε ο κ. Καλαντώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν στο "σφυρί" περίπου 100.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι εμπορικά και τα μισά οικιστικά. "Πρόκειται για ένα μέγεθος που είναι εύκολα απορροφήσιμο για την εγχώρια αγορά ακινήτων", σημείωσε ο ίδιος.

Οι servicers διαχειρίζονται σήμερα δάνεια με εξασφαλίσεις 600.000 ακίνητα και αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το 80% των δανείων αυτών είναι ρυθμισμένο ή θα ρυθμιστεί με κάποιας μορφής συναινετική συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι 100.000 ακίνητα περίπου θα πάρουν τον δρόμο της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Πλειστηριασμοί: Στο… σφυρί 4 εργατικές κατοικίες μέσα σε δύο μήνες! Πόσα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό έως το 2025

Στο "κόκκινο" δάνεια 90 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, πάντως, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στην ευρύτερη πολιτική των πλειστηριασμών δεδομένου ότι - σύμφωνα με τον ίδιο - το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει θεσπίσει η Πολιτεία είναι "επαρκέστατο".

"Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε εμάς ένας δανειολήπτης που θέλει να βρει λύση στο δάνειό του σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες και να μην τη βρούμε", υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ο κλάδος των εταιρειών διαχείρισης έχει ήδη ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 10 δισ. ευρώ έχουν "πρασινίσει" και επιστρέψει ως υγιή στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, προειδοποίησε ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη στην οικονομία κόκκινα δάνεια 90 δισ. ευρώ τα οποία "θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον για την επόμενη πενατετία -έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε", συμπλήρωσε ο κ. Καλαντώνης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share