Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δυσάρεστα νέα: Τσουχτερό πρόστιμο 1.000 ευρώ αν έχεις σπίτι σου αυτή τη συσκευή!

Μεγάλη προσοχή!

30 Μαρτίου 2023 11:43
Δυσάρεστα νέα: Τσουχτερό πρόστιμο 1.000 ευρώ αν έχεις σπίτι σου αυτή τη συσκευή!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πειρατική τηλεόραση: «Έρχονται» βαρύτιμα για τους χρήστες που έχουν στην κατοχή τους συσκευές πειραματικές που υποκλέπτουν τηλεοπτικό περιεχόμενο συνδρομητικών καναλιών.

Πλέον εκτός από αυτούς που προμηθεύουν στην αγορά τέτοιου είδους συσκευές θα τιμωρούνται και οι χρήστες σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της τηλεοπτικής πειρατείας. Πρόστιμα για την κλοπή τηλεοπτικού περιεχομένου και στους χρήστες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου φαινομένου της τηλεοπτικής πειρατείας παράγοντες της αγοράς προτείνουν, μεταξύ άλλων, να επιβάλλονται πρόστιμα και στους κατόχους των συσκευών υποκλοπής του πειρατικού περιεχομένου.

Δηλαδή, όσοι θα παρακολουθούν τις αθλητικές διοργανώσεις και τις σειρές χωρίς να πληρώνουν συνδρομή είναι πολύ πιθανό, αν αλλάξει η νομοθεσία, να πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο, εκτός από τις άλλες κυρώσεις που θα αποφασίζει το δικαστήριο.

Συνεπώς, εκτός από τους ανθρώπους που στήνουν το παράνομο δίκτυο, πουλάνε τις συσκευές και εισπράττουν τα μαύρα χρήματα, τώρα θα κινδυνεύουν να πληρώνουν πρόστιμα και οι πελάτες, εφόσον εντοπιστούν.

Δυσάρεστα νέα: Τσουχτερό πρόστιμο 1.000 ευρώ αν έχεις σπίτι σου αυτή τη συσκευή!

Πρόστιμα για την κλοπή τηλεοπτικού περιεχομένου και στους χρήστες! Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου φαινομένου της τηλεοπτικής πειρατείας παράγοντες της αγοράς προτείνουν, μεταξύ άλλων, να επιβάλλονται πρόστιμα και στους κατόχους των συσκευών υποκλοπής του πειρατικού περιεχομένου.

Δηλαδή, όσοι θα παρακολουθούν τις αθλητικές διοργανώσεις και τις σειρές χωρίς να πληρώνουν συνδρομή είναι πολύ πιθανό, αν αλλάξει η νομοθεσία, να πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο, εκτός από τις άλλες κυρώσεις που θα αποφασίζει το δικαστήριο, σύμφωνα με το typologies.

Πειρατική τηλεόραση: Συνεργασία Cosmote – Nova για την «πειρατεία» που σαρώνει στην Ελλάδα

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο πλατφόρμες είναι σαρωτικά. Η Nova, μέλος του United Group, κάνει λόγο για έως και 900.000 πειρατικές συνδέσεις και η Cosmote TV, με επίσημη τοποθέτηση, για 600.000!

Πρόκειται για αριθμούς που φανερώνουν την αδιαφορία των δύο συναρμόδιων υπουργείων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού, για την πνευματική ιδιοκτησία και το μέλλον του κλάδου.

Το γεγονός πως υπάρχει κλοπή του περιεχομένου αποθαρρύνει τις πλατφόρμες να επενδύσουν εκ νέου χρήματα για την παραγωγή περιεχομένου, προκαλώντας απώλειες θέσεων εργασίας και εσόδων από το κράτος.

Ο executive director της Cosmote TV Δημήτρης Μιχαλάκης, στην πρόσφατη παρουσίαση της ελληνικής σειράς μυθοπλασίας «Αόρατοι», σημείωσε πως «το πρόβλημα των πειρατικών συνδέσεων συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας επιδεινώνεται, αφού υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 600.000». Και πρόσθεσε:

«Η πειρατεία αποτελεί ποινικό αδίκημα, τόσο για τον πειρατή όσο και για τον χρήστη, και πλήττει σημαντικά τους δημιουργούς, τους ηθοποιούς, τις ελληνικές παραγωγές και τελικά τα δημόσια έσοδα». πειρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο Πολιτισμού εφάρμοσε, με καθυστέρηση… δύο ετών, τη νομοθεσία για τη διακοπή των ιστοσελίδων που προσφέρουν πειρατικό περιεχόμενο, κυρίως αθλητικούς αγώνες με servers από το εξωτερικό.

Το συναρμόδιο, προβεβλημένο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που διαφημίζεται για την αποτελεσματικότητά του δεν έχει λάβει ούτε μία πρωτοβουλία για το όργιο της πειρατείας εντός της επικράτειας, επί του ελληνικού, ευρωπαϊκού και αμερικανικού τηλεοπτικού προγράμματος.

Η πρωτοβουλία του Cosmote

Πρόσφατα υπήρξε μια πρωτοβουλία της Cosmote TV, με τον εντοπισμό των παράνομων συσκευών που υποκλέπτουν πρόγραμμα, κάνοντας διακοπή της σύνδεσης, αλλά φαίνεται πως δεν αρκεί το μέτρο.

Η πειρατεία ειδικά στη Μακεδονία είναι διαδεδομένη, με τους φιλάθλους να παρακολουθούν τους αγώνες του ΠΑΟΚ και του Άρη χωρίς να πληρώνουν συνδρομή.

Υπολογίζεται πως ένας ενδιάμεσος, για να προσφέρει πειρατικά το περιεχόμενο της Cosmote TV και της Nova, ζητάει ανά πελάτη τουλάχιστον 120 ευρώ. Αυτό θεωρείται μαύρο χρήμα, που διακινείται εξαιτίας της συγκλονιστικής αδράνειας των υπουργείων Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δύο πλατφόρμες, Cosmote TV και Nova, συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της κλοπής του περιεχομένου τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει κοινή καμπάνια, με τη συνδρομή και της Super League, που θα αναφέρεται στο ζήτημα.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. πλέον και οι τελικοί χρήστες

Συναγερμό για τη δραματική αύξηση των πειρατικών συνδέσεων συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα σημαίνουν οι αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των εταιρειών συνδρομητικών υπηρεσιών αλλά και της ΕΛ.ΑΣ, τον Απρίλιο που πέρασε οι πειρατικές συνδέσεις πλησιάζουν τις 700.000, με συνέπεια το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο περί τα 30 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα.

Οι «πειρατές» χρεώνουν από 15 έως και 25 ευρώ τον μήνα στους πελάτες τους. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι κάθε χρόνο η συγκεκριμένη παραβατική δράση γεννά μια δεξαμενή «μαύρου» χρήματος που κυμαίνεται από 126 εκατ. έως και 210 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛ.ΑΣ. και το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς εξετάζουν μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική τους.

Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές, οι Αρχές πλέον θα βάλουν στο «στόχαστρο» και τον τελικό χρήστη, δηλαδή τον «πελάτη» της πειρατικής σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι στο άμεσο διάστημα θα προσωποποιηθούν διώξεις και κατά πολιτών που χρησιμοποιούν τις πειρατικές υπηρεσίες που τους προσφέρουν οι επιτήδειοι.

Εντοπίστηκαν 31 συνδρομητές πειρατικών συνδέσεων

Χαρακτηριστικές είναι οι δύο υποθέσεις που εξιχνίασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν έγινε καταγγελία σε βάρος παραβατών οι οποίοι μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων και εξοπλισμού παρείχαν σε τρίτους τη δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να καταβάλλεται η νόμιμη συνδρομή.

Η καταγγελία τέθηκε υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκαν δύο καταστήματα, όπου διενεργήθηκαν έρευνες και προέκυψε η συμμετοχή τους στις διερευνώμενες πράξεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, κατά τη διάρκεια έρευνας σε κατάστημα σε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αποθηκευτικά μέσα.

Παράλληλα, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή διαπιστώθηκε η ύπαρξη εφαρμογής για δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών χωρίς νόμιμη συνδρομή, καθώς και πίνακα διαχείρισης (panel) συνδρομητών, με 31 ενεργούς συνδρομητές.

Μάλιστα, για τον έλεγχο του πελατολογίου, την επίλυση τεχνικών προβλημάτων και την ανανέωση των συνδρομών χρησιμοποιούσαν εφαρμογές επικοινωνίας.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Στη δεύτερη περίπτωση, κατά τη διάρκεια έρευνας σε κατάστημα σε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις σκληροί δίσκοι, κινητό τηλέφωνο και δορυφορικός δέκτης, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξετασθούν εργαστηριακά.

Πώς πλούτιζε ο 70χρονος με τα «πειρατικά» κανάλια

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο 70χρονος εντόπιζε, μέσω αγγελιών, τους ενδιαφερόμενους πελάτες ανά την Ελλάδα αποστέλλοντάς τους με courier δέματα με εξοπλισμό. Η ετήσια συνδρομή για τη λήψη σήματος συνδρομητικών καναλιών φέρεται να έφτανε στα 240 ευρώ (20 ευρώ τον μήνα), για κάθε πελάτη. πειρατική τηλεόραση.

Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, από τον περσινό Απρίλιο, ο δράστης φέρεται να απέστειλε 200 δέματα, ενώ τα παράνομα έσοδά του από την πώληση των ηλεκτρονικών συσκευών και την είσπραξη των συνδέσεων υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ, με την αντίστοιχη ζημία για τις συνδρομητικές εταιρείες να εκτιμάται σε 600.000 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share