Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023

«Χρυσή» ευκαιρία να αγοράσετε Δραχμές - Βγήκε στην κυκλοφορία το πιο σπουδαίο νόμισμα

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε

26 Μαρτίου 2023 11:13
«Χρυσή» ευκαιρία να αγοράσετε Δραχμές - Βγήκε στην κυκλοφορία το πιο σπουδαίο νόμισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ευχάριστη είδηση έγινε γνωστή για τους νοσταλγούς της δραχμής, αφού έρχεται μια «χρυσή» ευκαιρία να αγοράσετε ένα συλλεκτικό νόμισμα, που βγαίνει στην κυκλοφορία.

O Φοίνικας του 1828 και η Δραχμή του 1832, δηλαδή, τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, κυκλοφορούν και πάλι ως συλλεκτικά ενθύμια της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση, μέσα από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής αποτελείται συνολικά από 14 νομίσματα, υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας και φέρει την σφραγίδα της υψηλής τεχνικής των βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου, με ένα συγκεκριμένο χωριό της χώρας πάντως να έχει γυρίσει στο παλιό εθνικό νόμισμα και να εξηγεί πώς ρυθμίζει την καθημερινότητά του.

Τα νομίσματα που θα βγουν εκτός Φοίνικα και Δραχμής

Εκτός από τον Φοίνικα και τη Δραχμή, το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους και απεικονίζουν τις εμβληματικές προσωπικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας, μεταξύ αυτών:

  • Το πρώτο Ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
  • Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια
  • Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή
  • Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Το Νομισματικό Πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται με τα τέσσερα χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν την εξέλιξη της Ελληνικής Σημαίας, αποτελεί το βασικό έσοδο της Επιτροπής για την χρηματοδότηση δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων.

Έχετε παρατηρήσει το χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών; Θα μείνετε άφωνοι όταν δείτε τι απεικονίζεται

Δεν είναι λίγοι αυτοί, που αναπολούν τις δραχμές και σήμερα... θα τις ήθελαν ξανά έναντι του ευρώ, αν και είναι αρκετά τα σύμβολα που ανατριχιάζουν, όπως σε αυτό των 5.000 δραχμών, οι οποίες όμως κρύβουν κι άλλες εκπλήξεις.

Οι δραχμές πλέον μπορεί να αξίζουν μια περιουσία, και πολλοί Έλληνες έχουν κρατήσει κάποια χαρτονομίσματα. Μήπως θυμάστε, λοιπόν, τι απεικόνιζε το χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών; Ναι, σωστά, ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μπροστά, αλλά το ζήτημα είναι η λεπτομέρεια, που υπήρχε στην πίσω όψη.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει ένα χωριό. Αυτό είναι η Καρύταινα, η οποία βρίσκεται στην Ορεινή Αρκαδία. Πρόκειται για ένα μέρος, που έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και σήμερα σφύζει από τουρισμό, ιδιαίτερα στους χειμερινούς μήνες.

Από την Καρύταινα καταγόταν ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο οποίος υπήρξε επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και έχει ανακηρυχθεί άγιος από την ορθόδοξη εκκλησία. Είναι πολιούχος της Καρύταινας και η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Μαΐου. Επίσης από την Καρύταινα καταγόταν ο πολιτικός και νομομαθής Νικόλαος Δημητρακόπουλος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share