Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023

Credit Suisse: Πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της εξετάζει η ελβετική κυβέρνηση

Τι αναφέρει το Bloomberg;

19 Μαρτίου 2023 18:39
Credit Suisse: Πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της εξετάζει η ελβετική κυβέρνηση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι ελβετικές αρχές εξετάζουν την πλήρη η μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse κρίνοντάς την ως την μοναδική βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από τον Όμιλο UBS, αναφέρει σήμερα το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠε, η Ελβετία εξετάζει είτε την πλήρη εξαγορά της τράπεζας ή τη σημαντική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο σε περίπτωση που η UBS δεν μπορέσει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Νωρίτερα η Credit Suisse απέρριψε την προσφορά εξαγοράς της από την UBS.

Credit Suisse κρατικοποίηση

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατάρρευσης τριών τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες;

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές κινήθηκαν πολύ γρήγορα και ανακοίνωσαν μια σειρά έκτακτων μέτρων για να αποφύγουν τα χειρότερα, η υπόθεση όπως εξελίσσεται αναδεικνύει την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος.

Δείτε επίσης: Τι προκάλεσε το κραχ της Credit Suisse - Επιστρέφουν τα τραπεζικά «φαντάσματα»

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έσκασε την περασμένη Παρασκευή σαν κεραυνός εν αιθρία στις αγορές, αν και κάποιοι εκ των υστέρων έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα σύννεφα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται νωρίτερα.

Ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μίλησε στο MEGA για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και κατά πόσο είναι εκτεθειμένες μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

«Προς το παρόν, δεν είναι πιθανόν αυτή η κρίση να επηρεάσει άμεσα την ελληνική οικονομία, θα την επηρεάσει όμως έμμεσα, διότι μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, αναφορικά με τα επιτόκια», είπε αρχικά.

«Άρα, στην πραγματικότητα θα έχουμε και μία επίδραση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παρόλα αυτά, η κρίση ως έχει μέχρι στιγμής, δηλαδή μία κρίση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία ξεκινά λόγω της απόδοσης των καταθέσεων, και η κρίση όπως την βλέπουμε στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελβετία, με την τράπεζα η οποία είχε προβλήματα – και φάνηκαν προφανώς περισσότερο τώρα -, δεν φαίνεται καταρχήν να επηρεάζει την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομράν.

Αναφορικά με το θέμα των επιτοκίων, ο κ. Ομράν υπογράμμισε πως, «όλα ξεκινούν από την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίζει την ύφεση, αυξάνοντας τα επιτόκια. Όταν αυξάνεις τα επιτόκια των καταθέσεων, για να δώσεις κίνητρο στον κόσμο να κρατήσει τα χρήματά του στις τράπεζες, και άρα να διατηρήσει την αξία του το χρήμα, επειδή υπάρχει πληθωρισμός, άμεσα και αυτόματα αυξάνονται και τα επιτόκια δανεισμού. Συνεπώς, όποιος έχει ένα κυμαινόμενο επιτόκιο σε έναν συγκεκριμένο δανεισμό, θα πληγεί πάρα πολύ».

«Αντιστοίχως, πλήττονται και τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας, διότι η τράπεζα, επενδύει τις καταθέσεις της, και αν πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα σε έναν καταθέτη, ακριβώς επειδή έχει αυξηθεί το επιτόκιο της κατάθεσης, θα πρέπει αντιστοίχως η επένδυση που έχει κάνει με την κατάθεση αυτή, να αποδώσει περισσότερο, το οποίο δεν συμβαίνει φυσικά», πρόσθεσε.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες;

«Όλα λοιπόν, είναι αλληλένδετα και ξεκινούν από την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Τα νοικοκυριά δεν έχουν άμεση δυνατότητα άμυνας, οι νέοι οφειλέτες, θα πρέπει να συμφωνούν σε επιτόκια σταθερά, για να μην πλήττονται από τις διαρκείς αλλαγές και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς αυτό επηρεάζει τα επιτόκια στα δάνεια τα στεγαστικά, αλλά και στα άλλα δάνεια που παίρνει ο καθένας», τόνισε ο δικηγόρος κ. Ομράν.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ορέστη Ομράν για το τι μέλλει γενέσθαι ο ίδιος σημείωσε πως, «θα είμαι πραγματικά απαισιόδοξος εάν δούμε τράπεζες της ΕΕ να έρχονται σε πραγματική κρίση ή αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share