Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Σανίδα σωτηρίας για την Credit Suisse: Πρόταση 1 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα

Αυτό το θέμα έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία

19 Μαρτίου 2023 14:17
Σανίδα σωτηρίας για την Credit Suisse: Πρόταση 1 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Δείτε επίσης: Credit Suisse: Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή οικονομία από τον... Ελβετό ασθενή

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Σανίδα σωτηρίας για την Credit Suisse: Πρόταση 1 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS πρέπει να σφραγιστεί σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δύο γιγάντιων τραπεζικών ιδρυμάτων, είχε αναφέρει χθες η εν γένει καλά ενημερωμένη ταμπλόιντ Blick.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μια περίπλοκη υπόθεση που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτεί μήνες. Η UBS δεν είχε στη διάθεσή της παρά μερικές ημέρες.

Ωστόσο οι ελβετικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πιέσουν την UBS να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκείται από τους μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εταίρους της Ελβετίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις δικές τους χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Blick.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατάρρευσης τριών τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες;

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές κινήθηκαν πολύ γρήγορα και ανακοίνωσαν μια σειρά έκτακτων μέτρων για να αποφύγουν τα χειρότερα, η υπόθεση όπως εξελίσσεται αναδεικνύει την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος.

Δείτε επίσης: Τι προκάλεσε το κραχ της Credit Suisse - Επιστρέφουν τα τραπεζικά «φαντάσματα»

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έσκασε την περασμένη Παρασκευή σαν κεραυνός εν αιθρία στις αγορές, αν και κάποιοι εκ των υστέρων έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα σύννεφα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται νωρίτερα.

Ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μίλησε στο MEGA για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και κατά πόσο είναι εκτεθειμένες μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

«Προς το παρόν, δεν είναι πιθανόν αυτή η κρίση να επηρεάσει άμεσα την ελληνική οικονομία, θα την επηρεάσει όμως έμμεσα, διότι μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, αναφορικά με τα επιτόκια», είπε αρχικά.

«Άρα, στην πραγματικότητα θα έχουμε και μία επίδραση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παρόλα αυτά, η κρίση ως έχει μέχρι στιγμής, δηλαδή μία κρίση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία ξεκινά λόγω της απόδοσης των καταθέσεων, και η κρίση όπως την βλέπουμε στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελβετία, με την τράπεζα η οποία είχε προβλήματα – και φάνηκαν προφανώς περισσότερο τώρα -, δεν φαίνεται καταρχήν να επηρεάζει την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομράν.

Αναφορικά με το θέμα των επιτοκίων, ο κ. Ομράν υπογράμμισε πως, «όλα ξεκινούν από την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίζει την ύφεση, αυξάνοντας τα επιτόκια. Όταν αυξάνεις τα επιτόκια των καταθέσεων, για να δώσεις κίνητρο στον κόσμο να κρατήσει τα χρήματά του στις τράπεζες, και άρα να διατηρήσει την αξία του το χρήμα, επειδή υπάρχει πληθωρισμός, άμεσα και αυτόματα αυξάνονται και τα επιτόκια δανεισμού. Συνεπώς, όποιος έχει ένα κυμαινόμενο επιτόκιο σε έναν συγκεκριμένο δανεισμό, θα πληγεί πάρα πολύ».

«Αντιστοίχως, πλήττονται και τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας, διότι η τράπεζα, επενδύει τις καταθέσεις της, και αν πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα σε έναν καταθέτη, ακριβώς επειδή έχει αυξηθεί το επιτόκιο της κατάθεσης, θα πρέπει αντιστοίχως η επένδυση που έχει κάνει με την κατάθεση αυτή, να αποδώσει περισσότερο, το οποίο δεν συμβαίνει φυσικά», πρόσθεσε.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες;

«Όλα λοιπόν, είναι αλληλένδετα και ξεκινούν από την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Τα νοικοκυριά δεν έχουν άμεση δυνατότητα άμυνας, οι νέοι οφειλέτες, θα πρέπει να συμφωνούν σε επιτόκια σταθερά, για να μην πλήττονται από τις διαρκείς αλλαγές και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς αυτό επηρεάζει τα επιτόκια στα δάνεια τα στεγαστικά, αλλά και στα άλλα δάνεια που παίρνει ο καθένας», τόνισε ο δικηγόρος κ. Ομράν.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ορέστη Ομράν για το τι μέλλει γενέσθαι ο ίδιος σημείωσε πως, «θα είμαι πραγματικά απαισιόδοξος εάν δούμε τράπεζες της ΕΕ να έρχονται σε πραγματική κρίση ή αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share