Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Silicon Valley Bank: Φόβοι για παγκόσμιο «τσουνάμι» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Νέα αύξηση στα στεγαστικά δάνεια φέρνει με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

19 Μαρτίου 2023 09:56
Silicon Valley Bank: Φόβοι για παγκόσμιο «τσουνάμι» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο», για τις επιπτώσεις από την πτώχευση 3 τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και για τους κινδύνους που κρύβει αυτό το φαινόμενο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έσκασε την περασμένη Παρασκευή σαν κεραυνός εν αιθρία στις αγορές, αν και κάποιοι εκ των υστέρων έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα σύννεφα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται νωρίτερα.

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές κινήθηκαν πολύ γρήγορα και ανακοίνωσαν μια σειρά έκτακτων μέτρων για να αποφύγουν τα χειρότερα, η υπόθεση όπως εξελίσσεται αναδεικνύει την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, μίλησε στο MEGA, για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και κατά πόσο είναι εκτεθειμένες μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

«Τα αίτια αυτής της τραπεζικής αναστάτωσης τόσο στις ΗΠΑ όσο στην Ελβετία, είναι πολύ διαφορετικά από τα αίτια που ίσχυαν το 2008, όταν δηλαδή μπήκαμε στην κρίση. Τότε είχαμε μία κρίση ρευστότητας, τώρα δεν έχουμε καμία κρίση ρευστότητας, το πρόβλημα είναι ότι για διάφορους λόγους και στις δυο περιπτώσεις είχαμε απόσυρση καταθέσεων», ανέφερε αρχικά.

«Στην προσπάθεια αυτών να αντικαταστήσουν την απώλεια των καταθέσεών τους, πούλησαν ομόλογα, τα οποία έχουν χαμηλή τιμή διότι έχουν μεγάλες αποδόσεις. Λόγω ακριβώς του ύψους των επιτοκίων αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να καλύψουν την διαφορά. Οι καταθέτες που κατάλαβαν ότι υπάρχει πρόβλημα στις τράπεζες, πήγαν σήκωσαν τα χρήματά τους, και έτσι δημιουργήθηκε αυό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Μαραβέγιας.

Αναφορικά με το πόσο θα επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες αυτό το φαινόμενο ο κ. Μαραβέγιας τόνισε πως, «δεν είναι ευάλωτες οι ελληνικές τράπεζες διότι πρώτον, και οι αμερικάνικες ρυθμιστικές Αρχές και οι ευρωπαϊκές, έχουν πάρει ένα «μάθημα» από την κρίση που περάσαμε. Είναι προφανές ότι οι τράπεζες τώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν τότε. Έχουν καλύτερη συγκεφαλαιακή συγκρότηση, οι λόγοι μεταξύ δανείων και καταθέσεων είναι καλύτεροι από τότε. Έχουμε όμως ένα θετικό, επειδή η αιτία αυτης της τραπεζικής αναστάτωσης είναι τα υψηλά επιτόκια, θα ξανασκεφθούν οι κεντρικές τραπεζικές αρχές πόσο θα αυξάνουν τα επιτόκια από εδώ και πέρα».

«Γιατί η Λανγκάρντ δεν κράτησε τα επιτόκια στο 25%; Διότι αν το έκανε πάνω στην τραπεζική αναταραχή, θα δημιουργείτο μεγαλύτερη αναστάτωση, καθώς όλες οι αγορές θα πίστευαν ότι υπάρχει γενική τραπεζική αναστάτωση», τόνισε κλείνοντας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share