Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Χαμός με τις δραχμές: Τόσα ευρώ μπορείτε να τις πουλήσετε

Το γνωρίζατε;

14 Μαρτίου 2023 08:57
Χαμός με τις δραχμές: Τόσα ευρώ μπορείτε να τις πουλήσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χαμό προκαλούν οι αποκαλύψεις γύρω από τις δραχμές, καθώς σε περίπτωση που έχετε στη διάθεσή σας, μπορείτε να τις πουλήσετε… με το κιλό και σε καλή τιμή του ευρώ.

Οι συλλέκτες, μπορεί να προσφέρουν μέχρι και 5.000 ευρώ για τα κέρματα των 100 δραχμών. Φυσικά, σύμφωνα με εκτιμητή νομισμάτων, αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν ορισμένα σπάνια νομίσματα.

Τα κοινά νομίσματα των 100 δραχμών, πωλούνται μόλις 2 ευρώ το κιλό. Εκτός όμως, από τις 100 δραχμές, δείτε εδώ τι είχε συμβεί με το χαρτονόμισμα που είχε πάνω την Αγία Σοφιά.

πέντε χιλιάδες δραχμές

Υπάρχουν κέρματα με τον Μέγα Αλέξανδρο που ένας πολίτης δύσκολα θα έχει στη κατοχή του γιατί βγήκαν ελάχιστα στην αγορά. Αυτό, θα κοστίσει σε ένα συλλέκτη 3.000 ευρώ το ένα. Μήπως είστε από τους ελάχιστους τυχερούς;

Καλύτερα με το ευρώ: Αυτή θα ήταν η ισοτιμία αν γυρίζαμε σήμερα στη δραχμή - Αδιανόητο το κόστος σε όλα τα προϊόντα

Το ευρώ αποτελεί σήμερα μια σταθερά για την χώρα μας, όσο κι αν το αμφισβητούμε, με την επιστροφή στην νοσταλγική δραχμή, που ακόμη διατηρούμε στο σπίτι μας, να είναι μια σίγουρη καταστροφή, αν πραγματοποιείτο.

Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών θα βούλιαζε ενώ οι τιμές των προϊόντων θα εκτοξεύονταν. Το τραπεζικό σύστημα θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ το 2011.

Όπως αναφέρει το άρθρο επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε ότι η χώρα θα γύριζε 50 χρόνια πίσω, με δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης να περνά στη φτώχεια.

Προβλήματα θα υπήρχαν και με την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων ενώ η χώρα θα έμενε αποκλεισμένη από κάθε πιθανότητα δανεισμού από τις διεθνείς αγορές και θα έπρεπε να τα βγάλει πέρα με τη δική της αναιμική ανάπτυξη.

Τα οφέλη για τη βιομηχανική παραγωγή δεν θα είναι όσο μεγάλα ισχυρίζονται κάποιοι υποστηρικτές του σεναρίου δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των πρώτων υλών εισάγονται. Οφέλη θα υπήρχαν στον τουρισμό καθώς η χώρα θα καθιερωνόταν ως φτηνός προορισμός.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή θα επιστρέφαμε σύμφωνα με όλα τα σενάρια σε μία υποτιμημένη δραχμή. Στην περίπτωση υποτίμησης κατά 50% η ισοτιμία που την είχαμε αφήσει στις 340,75 δραχμές θα πήγαινε στις 511,125 δραχμές.

Όλα τα προϊόντα που σήμερα αγοράζαμε σε ευρώ θα “ξέφευγαν” αν επιστρέφαμε στο παλιό νόμισμα. Σημαντικός παράγοντας εδώ είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι πλέον εισαγόμενα – φαγητό, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές και βεβαίως αυτοκίνητα.

Εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας βασίζεται κατά 70% στις εισαγωγές και οι Έλληνες εισαγωγές θα έβρισκαν μεγάλη δυσκολία να αγοράσουν προϊόντα που διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.

Δραχμές πώς θα ήταν σήμερα

Έτσι θα ψωνίζαμε σήμερα αν επιστρέφαμε στη δραχμή

Το οικογενειακό καλάθι που σήμερα κοστίζει 4.163 ευρώ σε ετήσια βάση θα κόστιζε με επιστροφή στη σημερινή ισοτιμία 1.418.542 δραχμές και με υποτίμηση κατά 50% θα πέταγε στις 2.127.813 δραχμές.

Το πετρέλαιο θέρμανσης από 1.620 ευρώ ετησίως θα κόστιζε 552.015 και με υποτίμηση 828.022 δραχμές.

Ένας φορητός υπολογιστής από 1.500 ευρώ θα πήγαινε 511.125 δραχμές και με υποτίμηση στις 766.687 δραχμές.

Ένα παντελόνι τζιν εισαγωγής από 110 ευρώ θα πήγαινε 37.482 δραχμές και με υποτίμηση στις 56.224 δραχμές.

Μία τηλεόραση plasma από 1350 ευρώ θα πήγαινε 460.000 περιπου σε δραχμές και 690.000 δραχμές με την υποτίμηση.

Ένα μπλουζάκι εισαγωγής επώνυμο από 120 ευρώ θα πήγαινε στα 40.890 δραχμές και με την υποτίμηση στις 61.335 δραχμές.

Την ίδια στιγμή ένας μισθός των 700 ευρώ θα πήγαινε γύρω στις 80.000 δραχμές.

Το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή επεξεργάζεται και σε τρισέλιδο αφιέρωμα της ιταλικής La Repubblica. «Έχει περισσότερα από 3.000 χρόνια ζωής. Βγήκε στη σύνταξη πριν από εννιά χρόνια και όλοι πίστευαν οτι δεν θα ξανάκουγαν γι’ αυτή. Κι όμως, το φάντασμα της δραχμής, του πιο παλιού νομίσματος της Ευρώπης προβάλει από το παρελθόν», αναφέρει το δημόσιευμα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share