Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση ρεύματος Μαρτίου - Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε λογαριασμό (video)

Τι ισχύει για Κοινωνικό Τιμολόγιο και αγρότες

28 Φεβρουαρίου 2023 10:15
Ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση ρεύματος Μαρτίου - Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε λογαριασμό (video)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ&ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε το ύψος της επιδότησης για το ρεύμα για τον Μάρτιο. Με την ευκαιρία, δείτε για το νέο επίδομα που αφορά ανέργους.

Αναλυτικά:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα).
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες, με την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με πέρσι.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες στα 40 ευρώ / μεγαβατώρα.

Για την ενεργοβόρο βιομηχανία, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται σχήμα στήριξης, αλλά δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις άνω των 12 μηνών. Προϋπόθεση η αύξηση του κόστους ρεύματος να δημιουργεί μείωση του περιθωρίου κατά 40%. Η επιδότηση θα είναι σταθερή και φτάνει τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Οικονομική ανακούφιση» για τους πολίτες - Επίδομα έως 1000 ευρώ σε λίγα βήματα

Ξεκινά το πρόγραμμα για το επίδομα ηλιακού θερμοσίφωνα. Ανακοινώθηκε η πλατφόρμα του gov.gr, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν επιδότηση έως και 1.000 ευρώ.

Έτσι, μέσα στον Μάρτιο που ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις, θα μπαίνετε στο allazothermosifona.gov.gr και να ακολουθήσετε τα βήματα που απαιτούνται για να λάβετε το voucher. Η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα ενεργή. Στη συνέχεια, θα ενημερωθείτε με ένα SMS ότι πήρατε την επιταγή, θα καθοριστεί το ύψος που δικαιούστε -ανάλογα με το εισόδημα- και θα μπορέσετε να την εξαργυρώσετε με την αγορά.

Η διαδικασία θα είναι ίδια με το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «Αλλάζω συσκευή». Αν και δεν έχουν καθοριστεί οι δικαιούχοι για το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα», από το προηγούμενο πρόγραμμα οι όροι αναμένεται ότι θα είναι αντίστοιχοι: Δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2021.

Ίσχυε επίσης ότι κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Την αίτηση θα κάνει ένα μέλος της οικογένειας, ενώ η επιδότηση θα καλύπτει μέχρι και το 60% για την 1η εισοδηματική κατηγορία. Από εκεί και πέρα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και θα διαμορφώνεται ανάλογα το ποσοστό της έκπτωσης.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share