Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

«Οικονομική ανακούφιση» για τους πολίτες - Επίδομα έως 1000 ευρώ σε λίγα βήματα

Σας αφορά!

27 Φεβρουαρίου 2023 16:17
«Οικονομική ανακούφιση» για τους πολίτες - Επίδομα έως 1000 ευρώ σε λίγα βήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκινά το πρόγραμμα για το επίδομα ηλιακού θερμοσίφωνα. Ανακοινώθηκε η πλατφόρμα του gov.gr, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν επιδότηση έως και 1.000 ευρώ. Με την ευκαιρία, δείτε για το νέο επίδομα που αφορά ανέργους.

Έτσι, μέσα στον Μάρτιο που ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις, θα μπαίνετε στο allazothermosifona.gov.gr και να ακολουθήσετε τα βήματα που απαιτούνται για να λάβετε το voucher. Η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα ενεργή. Στη συνέχεια, θα ενημερωθείτε με ένα SMS ότι πήρατε την επιταγή, θα καθοριστεί το ύψος που δικαιούστε -ανάλογα με το εισόδημα- και θα μπορέσετε να την εξαργυρώσετε με την αγορά.

Η διαδικασία θα είναι ίδια με το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «Αλλάζω συσκευή». Αν και δεν έχουν καθοριστεί οι δικαιούχοι για το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα», από το προηγούμενο πρόγραμμα οι όροι αναμένεται ότι θα είναι αντίστοιχοι: Δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2021.

Ίσχυε επίσης ότι κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Οικονομική ανακούφιση» για τους πολίτες - Επίδομα έως 1000 ευρώ σε λίγα βήματα

Την αίτηση θα κάνει ένα μέλος της οικογένειας, ενώ η επιδότηση θα καλύπτει μέχρι και το 60% για την 1η εισοδηματική κατηγορία. Από εκεί και πέρα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και θα διαμορφώνεται ανάλογα το ποσοστό της έκπτωσης.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ

Συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, εάν προχωρήσει κανείς σε αντικατάσταση θα εξοικονομήσει 20%, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης. Έχει υπολογιστεί, επίσης, ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Πόσο καίει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ένας μέσος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας υπολογίζεται ότι καίει περίπου 4 κιλοβατώρες σε μία ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ανάβετε τον θερμοσίφωνα για μισή ώρα την ημέρα, με βάση τη σημερινή τιμή της αγοράς, θα μπορούσατε να πληρώνετε καθημερινά έως και 1,5 ευρώ. Για ένα μήνα, το ποσό αυτό φθάνει στα 45 ευρώ για να κάνετε ντουζ ή να πλύνετε τα πιάτα, χωρίς να συνυπολογίσουμε και το επιπρόσθετο κόστος του νερού.

Οι 3 τρόποι για οικονομία στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Μέχρι να φτάσει η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:

  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share