Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η Σαρακοστή της ακρίβειας: "Φωτιά" οι τιμές ακόμη και στα βασικά προϊόντα! Δείτε που "εκτοξεύτηκαν" τα σαρακοστιανά εδέσματα - Το ωράριο των καταστημάτων την Καθαρά Δευτέρα (photo-video)

Σε απόγνωση χιλιάδες καταναλωτές!

26 Φεβρουαρίου 2023 08:46
Η Σαρακοστή της ακρίβειας:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Πικρό» φαίνεται πώς θα είναι φέτος το τραπέζι της Σαρακοστής, καθώς οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις αγορές τους. Παράλληλα, ένα τεχνικό λάθος στον σχεδιασμό του Market Pass κρατά πολλούς δικαιούχους εκτός επιδότησης, ενώ σε άλλους δίνει... bonus.

Οι τιμές στα σαρακοστιανά εδέσματα τραβούν την ανηφόρα με την παραδοσιακή λαγάνα, τον χαλβά, την ταραμοσαλατά αλλά και τα θαλασσινά να είναι «φωτιά».

Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα σαρακοστιανά εδέσματα.

Οι καταναλωτές κάνουν ήδη έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που θα απαρτίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι, ενώ ήδη από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πέραν δηλαδή των προϊόντων όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που ήδη υπάρχουν στο «καλάθι» και καταναλώνονται ευρέως την περίοδο της Σαρακοστής, έχουν προστεθεί δυο κατηγορίες από κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και ο χαλβάς.

Έως και 5 ευρώ η λαγάνα

Το 2020, η απλή λαγάνα κόστιζε 2,30 ευρώ ενώ το 2021 2,80 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, το 2022, η λαγάνα είχε φτάσει στα 3 ευρώ. Η απλή λαγάνα φέτος θα χτυπήσει «κόκκινο» καθώς θα κυμανθεί από 3,5 έως και 5 ευρώ.

Πικρός ο χαλβάς

Πικρός θα μας φανεί φέτος και ο χαλβάς με ταχίνι (τύπου μακεδονικός). Συγκεκριμένα, η τιμή του χαλβά ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξουμε.

Και τα υπόλοιπα, όμως, σαρακοστιανά προϊόντα τραβούν την ανηφόρα με τους καταναλωτές να πρέπει να ξοδέψουν κάτι παραπάνω.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα υπόλοιπα Σαρακοστιανά

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στα νωπά το συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.

Στα κατεψυγμένα, γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.

Ο άσπρος ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό. Η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές στο Καλάθι της Σαρακοστής

Κάρτα με τις τιμές των σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι τιμές των προϊτών στα σαρακοστιανά εδέσματα των σούπερ μάρκετ

Καθαρά Δευτέρα: Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά - Το ωράριο των καταστημάτων

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα έχουν οι καταναλωτές που θα επισκεφθούν την αγορά του καταναλωτή.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας το ωράριο των επόμενων ημερών είναι το εξής:

Ωράριο καταστημάτων για την Καθαρά Δευτέρα

Κλειστά τα σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά θα παραμείνουν ορισμένα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα που φέτος πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου. Παρότι η συγκεκριμένη μέρα δεν είναι στις επίσημες αργίες, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα σαρακοστιανά τους ψώνια ανήμερα αλλά όχι στα σούπερ μάρκετ.

Η αγορά του Ρέντη συνήθως μένει ανοικτή μέχρι και το μεσημέρι, ενώ ανοικτή θα είναι και η Βαρβάκειος αγορά στο κέντρο της Αθήνας.

Φυσικά, κανονικά λειτουργούν και οι φούρνοι για την παραδοσιακή λαγάνα, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία. Κανονικά θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά, ωστόσο, ανοικτά θα είναι τα μίνι μάρκετ.

Όσο για το ωράριο της αγοράς του Καταναλωτή, αυτό έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΚΑΑ προκύπτει ότι ο φούρνος και τα ιχθυοπωλεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Το ωράριο στη Βαρβάκειο Αγορά Σάββατο, Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα

Το Σάββατο η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτή από το πρωί έως τις 18:00, την Κυριακή από το πρωί έως τις 17:00.

Τέλος, για την Καθαρά Δευτέρα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 21:00 της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share