Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αυτό το κέρμα Δραχμών μπορείς να πουλήσεις για 5.000 ευρώ στο διαδίκτυο!

«Ψαχτείτε» καλά!

24 Φεβρουαρίου 2023 09:52
Αυτό το κέρμα Δραχμών μπορείς να πουλήσεις για 5.000 ευρώ στο διαδίκτυο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θυμάστε πριν αρκετά χρόνια που όλες οι συναλλαγές στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με τις δραχμές; Μπορεί μετά το ευρώ η χρηματική τους αξία να έπεσε, σήμερα όμως φαίνεται ότι ένα νόμισμα των 100 δραχμών, μπορεί να πωληθεί σε συλλέκτες μέχρι και για 5.000 ευρώ!

Το τελευταίο διάστημα, πολύς κόσμος που είχε κέρματα των 100 δραχμών άρχισε να τα βγάζει προς πώληση στο διαδίκτυο, ζητώντας σαν αντίτιμο μεγάλα χρηματικά ποσά, σε αντίθεση με το e-Bay, όπου το ένα κοστίζει μόλις ένα ευρώ. Δείτε επίσης: Θρίλερ με τις Δραχμές - Άμεσος κίνδυνος με χαρτονόμισμα!

Σύμφωνα με δήλωση ειδικού εκτιμητή νομισμάτων πάντως, υπάρχουν ορισμένα σπάνια νομίσματα μεγάλης, δυστυχώς όμως αυτά δεν βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών. Τα νομίσματα των 100 ή λιγότερων δραχμών, μπορεί μεν να πωλούνται στο διαδίκτυο, όμως η αξία τους είναι μηδαμινή, με την αντικειμενική τους αξία να είναι στα 2 ευρώ, το ένα κιλό αυτών.

Βέβαια, υπάρχουν ελάχιστα νομίσματα των 100 δραχμών με τον Μέγα Αλέξανδρο που κοστίζουν 3.000 ευρώ έκαστο, όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων μάλλον δεν τα έχει δει ποτέ της. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 15 νομίσματα που κόπηκαν το 1990 σε PROOF κατάσταση και αυτά αξίζουν 3.000 το καθένα, όμως βρίσκονται ήδη στα χέρια συλλεκτών και όχι σε κουμπαράδες περασμένων δεκαετιών.

Πανελλήνιος «σεισμός» με τις δραχμές - Βρέθηκαν νομίσματα αξίας 500 εκατ. ευρώ!

Χαρτονομίσματα δραχμών

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια όλες οι συναλλαγές στην Ελλάδα γίνονταν με τις δραχμές. Μετά ήρθαν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ.

Πολλοί από ότι φαίνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κράτησαν δραχμές που η αξία τους σήμερα υπολογίζεται στα 477,9 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, το ποσό των παλαιών εθνικών νομισμάτων που ακόμη μπορούν να ανταλλαχθούν στις κεντρικές τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τον παρακάτω πίνακα η Γερμανία συνεχίζει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσό των παλαιών εθνικών νομισμάτων, καθώς είναι φανερή η αγάπη των Γερμανών στο μάρκο. Η συνολική αξία των γερμανικών νοικοκυριών πλησιάζουν τα 6 δισ. ευρώ. Στην δεύτερη θέση είναι η Ισπανία με ύψος αποταμιεύσεων σε πεσέτες που υπολογίζεται ότι πλησιάζει το 1,8 δισ. ευρώ σε αξία και η Ιταλία με λιρέτες συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι που τα παλαιά νομίσματα μένουν στα σεντούκια

H Bundesbank, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, έχει πάρει την απόφαση ότι θα ανταλλάσσει επ’ αόριστον τα γερμανικά μάρκα με ευρώ. Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν εφαρμόζεται αντίστοιχη πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών έχουν πάψει να ανταλλάσσουν τα παλιά εθνικά νομίσματα με ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Γαλλίας, στην οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη γαλλικά φράγκα αξίας που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, έχει πάψει να μετατρέπει νομίσματα του εσκούδο σε ευρώ και τον Φεβρουάριο θα δώσει τέλος και στην ανταλλαγή χαρτονομισμάτων του παλαιού νομίσματος.

Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά μπορούν ακόμη να ανταλλαχθούν με ευρώ ακριβώς επειδή δεν είναι ίδια η πρακτική σε όλες τις χώρες. Ακόμη πιο ασαφές είναι όμως το γιατί δεν έχουν ανταλλαχθεί έως τώρα.

Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις της παράξενης αυτής στάσης των Ευρωπαίων είναι το ενδεχόμενο να ήταν αποταμιεύσεις που ξεχάστηκαν κάτω από στρώματα, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να διατηρούνται με νοσταλγία, καθώς αποτελούν ενθύμια μιας άλλης εποχής.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share