Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023

Αντίστροφη μέτρηση για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα της Κρήτης - Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνών (Video)

«Πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση το 2025»

21 Φεβρουαρίου 2023 12:07
Αντίστροφη μέτρηση για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα της Κρήτης - Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνών (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου «Sanco Swift», που ψάχνει κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, η Ελλάδα μπορεί σε 3 χρόνια να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία.

Όπως αποκαλύπτουν αρμόδιες πηγές και σύμφωνα με το Star οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, με τον υπουργό Ενέργειας να εκτιμά ότι το πρώτο δοκιμαστικό τρυπάνι θα πιάσει δουλειά μέχρι το 2025.

«Πυρετός» για τα κοιτάσματα της Kρήτης

Το σεισμογραφικό «Σάνκο Σουίφτ» κατευθύνεται προς το λιμάνι της Βαλέτας στη Μάλτα. Τους προηγούμενους τρεις μήνες σάρωνε καθημερινά τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κύκλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων αποκαλύπτουν στο star ότι εντοπίστηκαν συγκεκριμένα σημεία τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνών - Αντίστροφη μέτρηση για το τρυπάνι

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που είναι η συλλογή των σεισμικών δεδομένων, θα γινει και επεξεργασία των δεδομένων αυτών και σε ένα μεταγενέστερο στάδιο οι εταιρείες είναι το πιο πιθανό οτι θα προχωρήσουν σε μια δοκιμαστική γεώτρηση» δηλώνει ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Δικαίου Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους πόρους φυσικού αερίου της Ελλάδας» επισημαίνει από την πλευρά του ο Ρίκαρντ Σκούφιας, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ

Πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση το 2025

Το Star είναι το μοναδικό κανάλι παγκοσμίως που είχε καταγράψει το «Σάνκο Σουίφτ» στα ανοιχτά της Πελοποννήσου. Το πλοίο σύμφωνα με πληροφορίες εστίασε τις σεισμογραφικές έρευνες σε 4 σημεία με μεγάλες πιθανότητες για κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Στόχος μας είναι να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2025. Πρέπει να διαπιστώσουμε αν το υπέδαφος της πατρίδας μας κρύβει μια νέα πιθανή πηγή πλούτου» δήλωσε για το ζήτημα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η «βουτιά» του φυσικού αερίου συγκρατεί την τιμή του ρεύματος

Την ίδια στιγμή, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει κατά 85% σε σχέση με τις τιμές - ρεκόρ του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει οικονομικότερη θέρμανση για τα νοικοκυριά ενώ παραμένει γύρω στα 16 με 17 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας για τον καταναλωτή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share