Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023

«Ξεπαγώνουν» και επίσημα οι πλειστηριασμοί: Δημοσιεύτηκε το σκεπτικό της απόφασης - Βόμβα του Αρείου Πάγου για τους servicers

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (59-9) υπέρ των funds

16 Φεβρουαρίου 2023 18:27
«Ξεπαγώνουν» και επίσημα οι πλειστηριασμοί: Δημοσιεύτηκε το σκεπτικό της απόφασης - Βόμβα του Αρείου Πάγου για τους servicers
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη (16/2), η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αφορά την δυνατότητα που έχουν διαχειριστές των funds να είναι οι ίδιοι διάδικοι. Με αυτό τον τρόπο ξεπαγώνουν και επίσημα οι πλειστηριασμοί.

Δείτε επίσης: Πλειστηριασμοί: «Ξαναχτυπά» το ηλεκτρονικό σφυρί της εφορίας

Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς

Αναλυτικότερα, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε σήμερα την απόφαση, με την οποία κατά πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε υπέρ των νομικών θέσεων των funds.

Δηλαδή, η Ολομέλεια, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Στο «δια ταύτα» της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρεται:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share