Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ξαφνική «σκάντζα» στις συντάξεις - Η νέα αλλαγή που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Ποιους αφορά και τι πρέπει να περιμένουν

15 Φεβρουαρίου 2023 16:38
Ξαφνική «σκάντζα» στις συντάξεις - Η νέα αλλαγή που όλοι πρέπει να γνωρίζουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νωρίτερα έρχεται η πληρωμή για τις συντάξεις Μαρτίου 2023. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να μπαίνουν και αναδρομικά. Ο λόγος που η καταβολή των συντάξεων θα γίνει νωρίτερα είναι η αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Έτσι, στα πόσα των συντάξεων Μαρτίου θα περιλαμβάνεται και αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση 7,75% για τον μήνα Ιανουάριο που δεν έχει πληρωθεί. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ με την αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ.

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου 2023

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων Μαρτίου:

  1. Την Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  2. Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
  3. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Πληρωμή στις συντάξεις

"Πράσινο" φως στα ATM - Έρχεται νέο επίδομα 300 ευρώ

Η πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού ότι "θα υπάρξουν καλές εξαγγελίες για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα", επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες που ήθελαν να δίνεται ένα έκτακτο βοήθημα σε χιλιάδες δικαιούχους.

Πρόκειται για ένα επίδομα περίπου 300 ευρώ που θα δοθεί σε 140.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις από 800 έως 1.000 ευρώ και έχασαν όλες τις προηγούμενες αυξήσεις.

Το Οικονομικό Επιτελείο εκτιμά ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες που θα υπάρξουν απτά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τότε θα γίνει ξεκάθαρο και το ποσό που θα εκταμιευθεί ώστε να δοθεί ως στήριξη στους συνταξιούχους που έχασαν τις αυξήσεις 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς.

Δύο σενάρια για τις παροχές

Τα δικαιολογημένα παράπονα που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς ήταν αυτά που ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να επαναφέρει το ενδεχόμενο των κυβερνητικών παρεμβάσεων

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση είναι βασικά δύο: Ή να δοθεί το εν λόγω επίδομα, περίπου 300 ευρώ, σε 140.000 δικαιούχους, που έχασαν όλες τις προηγούμενες αυξήσεις που δόθηκαν και λαμβάνουν συντάξεις που κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ. Υπάρχει όμως και το σενάριο να χορηγηθεί ακόμα και σε όσους πήραν πολύ μικρές αυξήσεις, έως 20 ευρώ. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, οι δικαιούχοι θα αυξηθούν ίσως και πάνω από 700.000 άτομα, αλλά ταυτόχρονα, θα αυξηθεί σημαντικά και η δαπάνη.

Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας, να προχωρά στις σχετικές εξαγγελίες ακόμα και εντός της εβδομάδας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share