Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Οικονομική «βόμβα» με τα τέλη κυκλοφορίας 2023 - Χαμογελούν χιλιάδες οδηγοί

Αναλυτικός οδηγός για τις νέες αποφάσεις

13 Φεβρουαρίου 2023 13:00
Οικονομική «βόμβα» με τα τέλη κυκλοφορίας 2023 - Χαμογελούν χιλιάδες οδηγοί
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ακόμα και τέλη κυκλοφορίας 2023 ύψους 10 ευρώ για έναν μήνα, θα μπορούν να πληρώνουν σε λίγο καιρό οι οδηγοί για να χρησιμοποιήσουν το όχημα που έχουν θέσει σε ακινησία.

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, καθώς δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής. Η πλατφόρμα υπολογίζεται ότι θα ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Απριλίου. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα μπορούν, για παράδειγμα, να ταξιδέψουν για τις ημέρες του Πάσχα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να προσέξουν, γιατί το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά μέσα στη χρονιά. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τ.κ. το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Την ίδια ώρα, έχουμε «σφαγείο» από την Τροχαία - Νέα πρόστιμα από 1.000 μέχρι και 20.000 ευρώ σε ΙΧ και φορτηγά

Πόσα χρήματα θα πληρώσετε; Για την άρση ακινησίας ενός μήνα καταβάλλεται το 1/12 των τελών που αναλογούν, για δύο μήνες τα 2/12, για τρεις μήνες τα 3/12 κ.λπ. Υπολογίζεται λοιπόν ότι, εάν κάποιος πληρώνει 120 ευρώ τον χρόνο, θα πληρώσει 10 ευρώ για να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα.

Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους στο τέλος Φεβρουαρίου -στη λήξη της προθεσμίας των τελών- θα μπορούν να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο.

Πώς πληρώνω τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Όποιος πολίτης θέλει να κάνει άρση ακινησίας για ορισμένους μήνες μέσα στο έτος θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

  • Είσοδος στην πλατφόρμα myCar με κωδικούς TAXISnet και επιλογή του οχήματος που βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία
  • Επιλογή πληρωμή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θα τεθεί το όχημα σε κίνηση
  • Πληρωμή τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
  • Ακολουθεί έλεγχος από την πλατφόρμα εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης
  • Υποβολή αιτήματος

Πώς εκτυπώνετε τα τέλη κυκλοφορίας 2023

  • Μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ.
  • Πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
  • Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και μετά πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
  • Μετά πατάτε το «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
  • Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
  • Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.
  • Εκτύπωση τελών κυκλοφορίας χωρίς του κωδικούς Taxis της ΑΑΔΕ

Εκτός από την πρόσβαση στην πλατφόρμα mycar, μπορείτε να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Σε αυτή δεν χρειάζεται να κάνετε χρήση των κωδικών TAXISnet. Απλώς θα καταχωρήσετε το ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή το 2023.

Αυτή τη διαδικασία μπορείτε να την κάνετε πατώντας ΕΔΩ και στη συνέχεια να εκτυπώσετε τα τέλη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share