Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εθνικός «χρυσός» 21 χρόνια μετά - Πόσο κοστίζουν οι δραχμές που δεν κάναμε ευρώ

Θλίψη...

11 Φεβρουαρίου 2023 14:17
Εθνικός «χρυσός» 21 χρόνια μετά - Πόσο κοστίζουν οι δραχμές που δεν κάναμε ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν θα το περίμενε κανείς, αλλά, 21 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η αποκλειστική κυκλοφορία του ευρώ, τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα που δεν αντηλλάγησαν ποτέ με τραπεζογραμμάτια του κοινού νομίσματος, ανέρχονται σε αρκετά δισ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, περισσότερα από 15 δισ. ευρώ παλαιών χαρτονομισμάτων και κερμάτων στις χώρες της Ευρωζώνης δεν παραδόθηκαν ποτέ από τους κατόχους τους ώστε να μετατραπούν σε ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο κόστος των εισαγωγών της Λετονίας.

Τουλάχιστον το 50% αυτών των χρημάτων που το πρακτορείο χαρακτηρίζει «κρυμμένο θησαυρό» βρίσκονται στη Γερμανία – είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί προτιμούν τα μετρητά...- παρά το γεγονός ότι υιοθέτησε το κοινό νόμισμα τουλάχιστον μια δεκαετία πριν εισέλθουν στην Ευρωζώνη, νεοσσοί, όπως όπως η Λετονία και η Λιθουανία.

Δείτε επίσης: 3.000 ευρώ κέρδος: Αυτά είναι τα κέρματα των 100 Δραχμών που μπορείς να πουλήσεις στο διαδίκτυο!

Νομίσματα δραχμών

Περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας αυτών των νομισμάτων δεν έχει πλέον καμιά αξία, καθώς 12 κεντρικές τράπεζες έχουν σταματήσει να κάνουν ανταλλαγές. Η προθεσμία για την ανταλλαγή εθνικών νομισμάτων με ευρώ έχει εκπνεύσει σε Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ελλάδα.

Οι Γερμανοί δεν έχουν λόγο να βιάζονται, καθώς η Bundesbank έχει ανακοινώσει ότι θα ανταλλάζει επ' αόριστον «απεριόριστες ποσότητες» γερμανικών μάρκων, ενώ, αντιθέτως, η Τράπεζα της Πορτογαλίας σταμάτησε να ανταλλάσσει νομίσματα στα τέλη της χρονιάς που υιοθετήθηκε το ευρώ, καθιστώντας έτσι χωρίς αξία το 48% των εσκούδος.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθεσμίες ανταλλαγής που τέθηκαν στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε πολλούς πολίτες. Η Τράπεζα της Ιταλίας έλαβε εντολή να εξαγοράσει λίρες αξίας 2,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, μετά από σωρεία παραπόνων που εξέφρασαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ότι η Κεντρική Τράπεζα μετέθεσε κατά τρεις μήνες την προθεσμία που είχε τεθεί το 2011.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share