Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Σφαλιάρα» 200 ευρώ στο δρόμο: Το πρόστιμο για έναν εναλλακτικό τρόπο οδήγησης χωρίς αυτοκίνητο που δε θα περίμενες

Κι όμως, κινδυνεύετε!

7 Φεβρουαρίου 2023 10:23
«Σφαλιάρα» 200 ευρώ στο δρόμο: Το πρόστιμο για έναν εναλλακτικό τρόπο οδήγησης χωρίς αυτοκίνητο που δε θα περίμενες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αλήθεια είναι, ότι δε γνωρίζουμε πολλά για τα πρόστιμα, που μας περιμένουν από παραβάσεις του ΚΟΚ, ακόμη και τα πάρα πολύ «βαριά», ωστόσο υπάρχουν πολλά που δε θα περιμέναμε κιόλας, ακόμη κι αν δεν οδηγάμε με το αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως έφτασε η ώρα των ελέγχων για τα ηλεκτρικά πατίνια, αφού ολοένα και περισσότερος κόσμος τα χρησιμοποιεί καθημερινά για τις μετακινήσεις του.

Ωστόσο οι παραβάσεις από τους οδηγούς είναι αρκετές, με την πιο πρόσφατη να καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, όπου ηλεκτρικό πατίνι κινούταν στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης σε ταχύτητες άνω των 100 χλμ./ώρα, σχεδόν τετραπλάσια από ότι προβλέπει ο ΚΟΚ.

Σημειώνεται πως τα ηλεκτρικά πατίνια εντάσσονται στην κατηγορία των Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρύ προσωπικό ηλεκτρικό όχημα) και η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα, ενώ απαγορεύεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα.

Πιο απλά, σημαίνει πως τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και φυσικά στην εθνική οδό.

Παράλληλα, απαγορεύεται ο χρήστης να κάνει χρήση ακουστικών και να μιλά στο κινητό του, αλλά επιτρέπεται η ανοιχτή ακρόαση.

Επιπλέον απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου, ενώ η χρήση κράνους συνίσταται δίχως να είναι υποχρεωτική.

Πρόστιμο για πατίνια

Η πρόβλεψη για τα πατίνια

Βάσει του ΚΟΚ, Άρθρο 16 – Όρια ταχύτητας των Ε.Π.Η.Ο. (Τροποποίηση του άρθρου 20 του Κ.Ο.Κ.).

5Α. Για τα ΕΠΗΟ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ορίζεται σε 25 χλμ/ώρα. Τα ΕΠΗΟ απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα.

Ειδικά για τα ΕΠΗΟ:

α) όποιος οδηγεί Ε.Π.Η.Ο., κατά παράβαση της περ. α’ της παρ. 5Α, και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40) και εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα,

β) όποιος οδηγεί Ε.Π.Η.Ο. και υπερβαίνει τα 35 χλμ./ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100) και διακοσίων (200) ευρώ, αντίστοιχα.

γ) όποιος οδηγεί Ε.Π.Η.Ο., κατά παράβαση της περ. β’ της παρ. 5Α, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80) ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share