Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σε «ασφυξία» οι δανειολήπτες: «Φωτιά» οι δόσεις στα δάνεια από τη νέα αύξηση επιτοκίων - Πάνω από 130 ευρώ τον μήνα η επιβάρυνση για στεγαστικό 150.000 ευρώ! (Video)

Πονοκέφαλος σε χιλιάδες νοικοκυριά

3 Φεβρουαρίου 2023 09:50
Σε «ασφυξία» οι δανειολήπτες: «Φωτιά» οι δόσεις στα δάνεια από τη νέα αύξηση επιτοκίων  - Πάνω από 130 ευρώ τον μήνα η επιβάρυνση για στεγαστικό 150.000 ευρώ!  (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πονοκέφαλο σε χιλιάδες νοικοκυριά, που ήδη παλεύουν με τις αυξημένες δόσεις των δανείων τους, προκαλεί η νέα αύξηση επιτοκίων, 5η στη σειρά, στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα, όλο και πιο κοντά φαίνεται να είναι το άνοιγμα της πλατφόρμα για το Market Pass χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει η ακριβής ημερομηνία.

Επιτόκια: συνεχίζεται το «ράλι» - «Υπόσχεση» Λαγκάρντ για νέα αύξηση τον Μάρτιο

Όπως ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο, από το 0% φτάσαμε αισίως στο 3%! Μάλιστα έπεται συνέχεια, καθώς περιμένουμε να προστεθεί τουλάχιστον 1 μονάδα ακόμα στα επιτόκια έως το καλοκαίρι, με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να «υπόσχεται» ήδη αύξηση κατά 0,5% τον Μάρτιο.

«Βαραίνουν» οι δόσεις των στεγαστικών δανείων

Κι επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, το διάγραμμα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star δείχνει πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας, από τον Ιούνιο ως τώρα. Πρόκειται για πάνω από 1,5% επιβάρυνση στη δόση που σε μεγάλα ποσά, όπως συνήθως είναι αυτά των δανείων, γίνεται δυσβάστακτη.

Το παράδειγμα με την επιβάρυνση σε στεγαστικό δάνειο 150. 000 ευρώ

Παράδειγμα είναι ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, 25ετούς διάρκειας αποπληρωμής. Η δόση τον Ιούνιο ήταν 711 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 850 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 140 ευρώ παραπάνω! Αν ο εν λόγω δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια της επιδότησης από τις τράπεζες που ξεκινά τον Απρίλιο, η δόση θα πέσει γύρω στα 780 ευρώ. Για τους υπόλοιπους τα πράγματα ζορίζουν και δημιουργείται πλέον ο κίνδυνος για νέο κύμα κόκκινων δανείων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share