Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Πάσχα με 4 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση για τον Απρίλιο

Επίδομα στους συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά

2 Φεβρουαρίου 2023 08:44
Πάσχα με 4 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση για τον Απρίλιο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τριπλή παρέμβαση ετοιμάζει η κυβέρνηση τον Απρίλιο για την ενίσχυση του εισοδήματος 2,4 εκατ. συνταξιούχων, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται η εξαγγελία για την επιστροφή των αναδρομικών από επικουρικές συντάξεις και Δώρα για το επίμαχο 11μηνο (11/6/2015 έως 11/5/2016).

Δείτε επίσης: «Σπάνε» οι πληρωμές - Συναγερμός με το επίδομα που όλοι περιμένουν

Η επιταγή ακρίβειας και το market pass θα δοθούν με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, μεταξύ αυτών και τους συνταξιούχους, το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο καταβολής ενός επιδόματος της τάξης των 300-400 ευρώ σε όσους συνταξιούχους δεν εισέπραξαν τις αυξήσεις του 2023, λόγω της υψηλής προσωπικής διαφοράς τους, αλλά και σε εκείνους που έλαβαν μηδαμινές αυξήσεις (5-10 ευρώ).

Αναδρομικά επικουρικών και Δώρων

Εισήγηση για επιστροφή αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επεξεργάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο.

Παρά την δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται υψηλού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η πλήρης επιστροφή τους) η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το σενάριο χορήγησης των αναδρομικών του 11μήνου από Δώρα και επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές.

Μάλιστα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο αναζωπυρώνεται η προοπτική επιστροφής των αναδρομικών στους απόμαχους της εργασίας, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια (λόγω πληθωρισμού) και την ενεργειακή κρίση.

Το σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για πληρωμή των αναδρομικών σε βάθος 3ετίας, προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος του μέτρου σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν προστεθεί και 4ο έτος στις δόσεις, τότε το κόστος μοιράζεται για κάθε έτος σε 500 ως 550 εκατ. ευρώ.

Με 3 δόσεις, οι συνταξιούχοι που διεκδικούν, για παράδειγμα, αναδρομικά 800 ευρώ από τα κομμένα Δώρα, θα λάβουν 300 ευρώ το 2023, 300 ευρώ το 2024 και 200 ευρώ το 2025.

Τα αναδρομικά θα λάβουν τόσο οι συνταξιούχοι που έχουν σε εκκρεμότητα δίκες από αγωγές που άσκησαν ως τον Ιούλιο του 2020, όσο κι εκείνοι που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια (περίπου 700.000 συνταξιούχοι) αλλά έχουν τις ίδιες περικοπές.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση με τους νόμους 4714 και 4734/2020 επέστρεψε αναδρομικά από περικοπές 11 μηνών μόνον για τις κύριες συντάξεις, αποκλείοντας όσους τα πήραν από τα να διεκδικήσουν με αγωγές τα αναδρομικά για τις μειώσεις στις επικουρικές και στα Δώρα.

Επίδομα στους συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά

Πάσχα με 4 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση για τον Απρίλιο

Nέα παρέμβαση για τις συντάξεις με προσωπική διαφορά που έμειναν εκτός αυξήσεων ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Tον Φεβρουάριο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, θα ανακοινωθεί η χορήγηση του νέου επιδόματος που θα δοθεί λίγο πριν το Πάσχα.

Η έκτακτη ενίσχυση θα αφορά τους 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις τους φέτος, ή κάποια άλλη παροχή από αυτές που δόθηκαν στο τέλος του 2022 (την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα), ενώ ταυτόχρονα, δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share