Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023

«Βουτιά» στα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο - Οι χρεώσεις των παρόχων

«Ανάσα» για την κυβέρνηση, καθώς θα είναι πολύ μικρότερη η επιδότηση των λογαριασμών τον επόμενο μήνα

22 Ιανουαρίου 2023 15:29
«Βουτιά» στα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο - Οι χρεώσεις των παρόχων
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον μήνα Φεβρουάριο έχουν αισθητά μειωμένες χρεώσεις.

«Βουτιά» σημειώθηκε στα τιμολόγια ρεύματος, με την κρατική επιδότηση να συνεχίζεται παράλληλα.

Δείτε επίσης: «Στα σχοινιά» για το πολυπόθητο επίδομα - Ποιοι χάνουν τον δρόμο για το ΑΤΜ

Η τιμή ρεύματος με επιδότηση ανέρχεται στα 15-18 λεπτά ανά kwh, με τη μέση επιδότηση να φτάνει τα 5 – 6 λεπτά ανά KWh.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, με τη μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης να ανέρχεται σε 1,272 €/lt.

Πληρωμές επιδομάτων θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης θα πληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου για αγορά πετρελαίου έως 31 Ιανουαρίου.

Η επόμενη πληρωμή θα είναι έως 28 Απριλίου για αγορά πετρελαίου έως 31 Μαρτίου

Έσκασαν τα ευχάριστα για το ηλεκτρικό ρεύμα: «Εννιά στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα» - Η ανακοίνωση του Κώστα Σκρέκα (Video)

Διπλάσιες είναι οι κυβερνητικές επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα για τον Ιανουάριο, καθώς το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 840 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, 9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δείτε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο μειώνονται τα ποσά με τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ - Τι ισχύει για το Φυσικό Αέριο (Video)

Οικιακά τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

  • για τις πρώτες 500 KWh θα είναι 33 λεπτά/KWh τον Ιανουάριο έναντι 22 λεπτών/KWh τον Δεκέμβριο – Αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 280 ευρώ /MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ /MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2.000 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 292 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 134 ευρώ η κιλοβατώρα
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 330 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
  • Για τους φούρνους η επιδότηση είναι 292 €/MWh

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

«Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όλο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Η δέσμευσή μας ότι δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο κανέναν και αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, ισχύει απολύτως. Το 2023 θα βρει όλους τους καταναλωτές θωρακισμένους έναντι της ενεργειακής ακρίβειας. Καλά Χριστούγεννα και Καλή και ευλογημένη Χρονιά», ευχήθηκε τέλος ο κ. Σκρέκας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share