Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023

«Μούδιασμα» με τις Δραχμές - Τα πάνω κάτω με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Το απίστευτο ποσό που ανακαλύφθηκε πως έχουν ακόμη κρυμμένο χιλιάδες συμπολίτες μας

3 Ιανουαρίου 2023 18:32
«Μούδιασμα» με τις Δραχμές - Τα πάνω κάτω με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δισεκατομμύρια δραχμές ανακάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδας κρυμμένη στα σεντούκια των Ελλήνων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κεντρικής τράπεζας, τα οποία υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ σας θυμίζουμε και τον χαμόςμε κέρματα των 100 δραχμών και το αστέρι της Βεργίνας - Πόσο πωλούνται;

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», πρόκειται για τις δραχμές, που οι Έλληνες αμέλησαν ή δεν θέλησαν να ανταλλάξουν με το ευρώ, καθώς έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσμία.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης, με τους Ευρωπαίους να έχουν χάσει κατά τον ίδιο τρόπο μια περιουσία από παλαιά νομίσματα, που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν με βάση την ισοτιμία με την οποία μπήκαν τα εθνικά νομίσματα στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, το ένα τρίτο από αυτά, που βάσει εκείνης της ισοτιμίας αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ, δεν έχει πλέον καμία αξία, παρά μόνο συναισθηματική.

Έχει εκπνεύσει η προθεσμία για ανταλλαγή σε ευρώ από δραχμές

Σάλος με τις δραχμές

Οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει σε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Φινλανδία. Οι τυχεροί στην περίπτωση αυτή είναι οι Γερμανοί που δεν χρειάζεται να σπεύσουν- αν θελήσουν έστω και τώρα -να ανταλλάξουν τα αγαπημένα τους μάρκα, καθώς η Bundesbank έχει καταστήσει σαφές ότι θα το κάνει «επ’ αόριστον» και για «απεριόριστο όγκο» χρημάτων από το παλαιό νόμισμα της Γερμανίας.

Το θέμα ενδιαφέρει μεγάλη μερίδα των Γερμανών, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν πως λίγο λιγότερο από τα μισά από αυτά τα 15 δισ. ευρώ, περίπου 6,5 δισ. ευρώ, είναι σε γερμανικά μάρκα και σχεδόν το ήμισυ αυτών είναι σε χαρτονομίσματα του μάρκου.

Στον αντίποδα της Bundesbank είναι η Τράπεζα της Πορτογαλίας, καθώς σταμάτησε τις ανταλλαγές εσκούδος με ευρώ στα τέλη της χρονιάς που η χώρα μπήκε στο ευρώ, αφήνοντας έτσι χωρίς καμία χρηματική αξία το 48% των εσκούδος που υπήρχαν σε κυκλοφορία όταν η Πορτογαλία υιοθέτησε το ευρώ.

Παρά τη γνωστή προσήλωση των Γερμανών στο μάρκο, αλλά και στα μετρητά, το γεγονός ότι μένουν ακόμη σε συρτάρια ξεχασμένα τόσα γερμανικά μάρκα προκαλεί έκπληξη.

Θα ήταν πολύ λογικότερο να έχουν μείνει πολλά από τα νομίσματα της Λετονίας και της Λιθουανίας, των χωρών που εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη αργότερα από το πρώτο κύμα εισαγωγής στο ευρώ και χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρώσουν τις ανταλλαγές.

Στις χώρες αυτές εκτιμάται, πάντως, ότι το σύνολο των παλαιών χαρτονομισμάτων και κερμάτων, που έχουν κρατήσει στα σπίτια τους οι κάτοικοί τους, αξίζουν μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε γαλλικά φράγκα βρίσκεται επίσης σημαντικός όγκος χρημάτων, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και ακολουθεί η ισπανική πεσέτα, στην οποία βρίσκονται ακόμα χρήματα αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου φαίνεται πως δεν είχαν καμία ιδιαίτερη προσήλωση στο δικό τους φράγκο, που έρχεται τελευταίο σε ποσά εντελώς αμελητέα.

Γενικότερα, πάντως, οι επίσημες προθεσμίες εντός των οποίων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ενόχλησαν ορισμένους από τους κατοίκους των χωρών της Ευρωζώνης που δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν τα μετρητά τους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share