Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

«Βόμβα» με νέο μπόνους και επίδομα - Η μεγάλη αλλαγή το 2023

Είναι γεγονός!

1 Ιανουαρίου 2023 13:25
«Βόμβα» με νέο μπόνους και επίδομα - Η μεγάλη αλλαγή το 2023
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επίδομα εργασίας: Είναι γνωστό πως εδώ και μερικούς μήνες σε νέα εποχή εισέρχεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ).

Η υπηρεσία προχωρά σε μια σειρά από αλλαγές με σκοπό η ΔΥΠΑ να μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της εργασίας στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας το υφιστάμενο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) εισέρχεται αυτόματα και χωρίς να απαιτηθεί κάποια ενέργεια από τους ανέργους, σε νέο ψηφιακό περιβάλλον από 1ης Ιανουαρίου 2023. Επιπλέον η κάρτα ανεργίας που υπάρχει μέχρι σήμερα σε έντυπη μορφή καταργείται και αντικαθίσταται από την ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ.

Δείτε επίσης: Επίδομα «βάλσαμο» έως 800 ευρώ: Το παίρνουν όλοι - Νέα ευκαιρία για αίτηση με Taxisnet

Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το ψηφιακό μητρώο. Στη συνέχεια του κειμένου θα σας παρουσιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες για την νέα κάρτα, τη λειτουργία της, καθώς και τον τρόπο και τη διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση της.

Το νέο μέτρο που φέρνει η ΔΥΠΑ

Επίδομα εργασίας από ΔΥΠΑ

Την ίδια στιγμή μια άλλη αλλαγή που έρχεται από το την αρχή του 2023 είναι το λεγόμενο επίδομα εργασίας το οποίο παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως λειτουργεί, ποιους αφορά και με που αποσκοπεί σύμφωνα με τις νέες προσεγγίσεις του ΔΥΠΑ.

Το λεγόμενο επίδομα εργασίας, λοιπόν, ίσο με το 50% του επιδόματος – βοηθήματος ανεργίας και καταβάλλεται σε όσους βρίσκουν δουλειά εντός του διαστήματος επιδότησης και για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι ακριβώς ισχύει για το επίδομα εργασίας, καθώς αποτελεί μια παρέμβαση που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ενδιαφερόμενων πολιτών.

Όλη η διαδικασία για τη νέα ψηφιακή κάρτα

Ταυτόχρονα μια νέα πραγματικότητα φαίνεται πως διαμορφώνεται για τους χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους της ΔΥΠΑ -ΟΑΕΔ οι οποίοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το νέο ψηφιακό τους Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να παραλάβουν τη νέα ψηφιακή τους κάρτα.

Οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την προσέγγιση των εν λόγω αναζητούντων εργασία, οι οποίοι υπολογίζονται σε 160-170.000 και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο.

Παράλληλα θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή ωφελημάτων (εκτός του επιδόματος ανεργίας) στους εγγεγραμμένους στο μητρώο ΔΥΠΑ, ενεργοποιείται η προσωρινή διαγραφή από το μητρώο μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, ενώ θεσπίζονται επίδομα εργασίας για επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν ενεργά εργασία.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν είναι τα εκάστοτε κριτήρια που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή:

οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,

οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,

οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share