Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τεράστια απάτη με δραχμές: Κλέψιμο χιλιάδων ευρώ - Τι να αποφύγετε

Αρκετοί συμπολίτες μας την πάτησαν ήδη!

31 Δεκεμβρίου 2022 15:25
Τεράστια απάτη με δραχμές: Κλέψιμο χιλιάδων ευρώ - Τι να αποφύγετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δραχμές: Μια μεγάλη απάτη με δραχμές έχει βγει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Πώς ξεγελάνε τον κόσμο με αξίες… χιλιάδων ευρώ.

Ένας σωστός πανικός ξεκίνησε με την είδηση πως στο ίντερνετ δίνονται δραχμές που φτάνουν τα 5.000 ευρώ. Αρκετοί συμπολίτες μας που διαθέτουν ξεχασμένες δραχμές και στην είδηση αυτή, έσπευσαν να τους βάλουν… πωλητήριο, ενώ σας θυμίζουμε και ποια χαρτονομίσματα μπορείτε να πουλήστε για 80, 200 και 240 ευρώ!

Εικονικές οι τιμές των 5.000 ευρώ στις δραχμές

Τα πράγματα ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Ποδαράς, ειδικός επί των ελληνικών νομισμάτων, ξεκαθαρίζει ότι όντως υπάρχουν κάποια νομίσματα μεγάλης αξίας, όμως αυτά δεν βρίσκονται στα χέρια των πολιτών.

Εσείς από την πλευρά σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγοράσετε γιατί δεν έχουν καμία αξία, αλλά ούτε να σπεύσετε να τις πουλήσετε σε αυτές τις τιμές γιατί δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Πόσες δραχμές έχουν οι Έλληνες στα σπίτια τους

Σε 477,9 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων που βρίσκονται ακόμη σε δραχμές ξεχασμένα ή φυλαγμένα σε διάφορες γωνιές των σπιτιών των Ελλήνων, ενώ έχουν παρέλθει δύο δεκαετίες από τότε που κόπηκαν τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ και διανεμήθηκαν στα νοικοκυριά όλων των χωρών της Ε.Ε.

Οι Έλληνες δεν αποτελούν εξαίρεση ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι αν και χρησιμοποιούν το ευρώ εδώ και 20 χρόνια φαίνεται πως δεν είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν οριστικά τα εθνικά τους νομίσματα και τα διατηρούν σε συρτάρια, ίσως και σε στρώματα στα σπίτια τους. Έτσι, το συνολικό ποσό των άλλοτε εθνικών νομισμάτων που παραμένει σε διάφορα μέρη υπολογίζεται πως ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, το συνολικό ποσό των εθνικών νομισμάτων που ακόμη μπορούν να ανταλλαχθούν στις κεντρικές τράπεζες αντιστοιχεί σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ.

Τα ποσά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, με τη Γερμανία να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο, καθώς είναι γνωστή η προσήλωση των Γερμανών στα μετρητά, όπως και η αγάπη τους για το πάλαι ποτέ νόμισμά τους, το μάρκο.

Προπαντός, όμως, έχει διευκολύνει τους Γερμανούς να κρατήσουν κάποια ποσά σε γερμανικά μάρκα η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, που σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες θα ανταλλάσσει επ’ άπειρον τα γερμανικά μάρκα με ευρώ.

Σύμφωνα, έτσι, με τους υπολογισμούς του Bloomberg, τα γερμανικά νοικοκυριά διατηρούν κρυμμένα μάρκα συνολικής αξίας που πλησιάζει τα 6 δισ. ευρώ. Ακολουθούν η Ισπανία με ύψος αποταμιεύσεων σε πεσέτες που υπολογίζεται ότι πλησιάζει το 1,8 δισ. ευρώ σε αξία και η Ιταλία με λιρέτες συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share