Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Βγάλτη απ’ την πρίζα: Η «αθώα» ηλεκτρική συσκευή που φουσκώνει τον λογαριασμό ρεύματος και οι περισσότεροι το αγνοούμε

Δεν πάει το μυαλό σας

25 Δεκεμβρίου 2022 12:08
Βγάλτη απ’ την πρίζα: Η «αθώα» ηλεκτρική συσκευή που φουσκώνει τον λογαριασμό ρεύματος και οι περισσότεροι το αγνοούμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα περισσότερα νοικοκυριά προχωρούν σε περιορισμό χρήσης συγκεκριμένων ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να μειώσουν -όσο γίνεται- τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν τους τελευταίους μήνες.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητούν λίστες σχετικά με τις ηλεκτρικές συσκευές που καίνε το περισσότερο ρεύμα αν και μέχρι πρότινος ήταν φαινομενικά… αθώες. Με την ευκαιρία, αυτή είναι η επιδότηση του κράτους για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Η αθώα ηλεκτρική συσκευή που «φουσκώνει» τον λογαριασμό ρεύματος

Μια συσκευή-παγίδα από τις συσκευές εκείνες που φουσκώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να το καταλαβαίνουμε είναι το πιστολάκι μαλλιών.

πιστολάκι ρεύμα

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενεργοβόρα συσκευή η οποία καταναλώνει πολύ ρεύμα ακόμη και αν τη χρησιμοποιούμε περιορισμένα.

«Crash test»: Πόσο ρεύμα καίει κάθε ηλεκτρική συσκευή

Ο μέσος όρος κατανάλωσης ρεύματος - κιλοβατώρες στην Ελλάδα κυμμένεται γύρω στις 300 κιλοβατώρες. Από αυτές ο βασιλιάς της κατανάλωσης με περίπου 100 από τις 300 κιλοβατόρες του σπιτιού δεν είναι άλλος από τον θερμοσίφωνα. Σύμφωνα με ειδικούς, ο θερμοσίφωνας αποτελεί μία απο τις πιο ενεργοβόρες συσκευές που έχει ένα σπίτι.

Μάθε το κόλπο για την ρύθμιση του Θερμοσίφωνα

Ο θερμοσίφωνας καταναλώνει από 3.000W έως 5.000W. Κοινώς, ευθύνεται για το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Εάν, ωστόσο, δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να τον αντικαταστήσετε με ηλιακό, τότε καλό θα ήταν να φροντίσετε για τη συντήρησή του. Έχει αποδειχθεί πως όταν δεν αλλάζουμε τις αντιστάσεις του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που έχουν πιάσει άλατα, τότε επιβαρυνόμαστε αυξάνουμε την κατανάλωση ενέργειας και άρα, του ποσού που δαπανούμε έως και 30% με 40%.

Κλιματιστικό

Όσον αφορά στις υπόλοιπες συσκευές, αυτές είναι οι πιο ενεργοβόρες:

Φούρνος (2.200W έως 4.000W): Πέρα από το συντήρησή του, να ελέγξουμε, για παράδειγμα, εάν το λάστιχο στην πόρτα εφαρμόζει σωστά, προκειμένου να μην έχουμε απώλειες θερμότητας και άρα, υποχρεώνεται να δουλέψει περισσότερο ή να καθαρίσουμε τις αντιστάσεις από τα λίπη, μπορούμε κάλλιστα να εστιάσουμε και στην ορθή χρήση του. Έτσι, όταν ψήνουμε ένα φαγητό που θέλει μία ώρα φροντίζουμε να κλείσουμε τον φούρνο 10 με 15 λεπτά νωρίτερα.
Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W).
Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W).
Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W).
Βραστήρας (1.200W έως 3.000W).
Στεγνωτήριο (1.000W έως 4.000W).
Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W).
Σίδερο (Από 1.000W έως 2.000W).
Κλιματιστικό (Από 900W έως 5.000W).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share