Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Χριστούγεννα 2022: Φτωχότερο το γιορτινό τραπέζι - Στα ύψη οι τιμές

Πολύ πιο λιτές από άλλες χρονιές σε πολλές περιπτώσεις οι γιορτινές συνεστιάσεις φέτος

22 Δεκεμβρίου 2022 08:54
Χριστούγεννα 2022: Φτωχότερο το γιορτινό τραπέζι - Στα ύψη οι τιμές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα απολύτως απαραίτητα επιλέγουν να ψωνίσουν φέτος οι καταναλωτές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ από ότι φαίνεται οι χρονιές εκείνες που τα οικογενειακά τραπέζια ήταν γεμάτα εδέσματα και εορταστικά φαγητά ανήκουν σε μία άλλη εποχή.

Με τη σκιά της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν επιδοθεί σε έρευνα αγοράς για να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα που θα γεμίσουν το τραπέζι τους τις γιορτινές αυτές μέρες που έρχονται.

Ενώ το δώρο Χριστουγέννων έχει καταβληθεί μόλις πριν από λίγα 24ωρα, για πολλούς έχει ήδη κάνει... φτερά σε αγορές για το Χριστουγεννιάτικο γεύμα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να κάνουν τις αγορές τους την τελευταία στιγμή μήπως καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάποιες προσφορές.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις φέτος οι γιορτινές συνεστιάσεις θα είναι πολύ πιο λιτές από άλλες χρονιές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδης μίλησε στην κάμερα του MEGA και ανέφερε ότι «Οι παραγγελίες είναι πιο φειδωλές από πέρυσι. Λιγότερα κιλά από πέρυσι για να κάνουν όλοι Χριστούγεννα με όλα τα προϊόντα αλλά σε μικρότερες ποσότητες».

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 έως 8 άτομα θα κυμανθεί φέτος από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Αυξημένο από τα περσινά Χριστούγεννα κατά 11,6 έως 12,1%.

Χριστούγεννα 2022: Φτωχότερο το γιορτινό τραπέζι - Στα ύψη οι τιμές

Χριστουγεννιάτικα ψώνια

Οι καταναλωτές ψάχνουν τα φθηνότερα προϊόντα και κάνουν έρευνα σε σούπερ μάρκετ, συνοικιακά καταστήματα, λαϊκές αγορές και κρεαταγορές.

Στα σούπερ μάρκετ, έχουν ενταχθεί στο καλάθι του νοικοκυριού κατεψυγμένες εισαγόμενες γαλοπούλες με τιμή 4,90 και χοιρινό από 3,99-4,45.

Ενδεικτικά, ένα γεύμα για 6-8 άτομα θα περιλαμβάνει:

Πέντε κιλά γαλοπούλα προς 39 ευρώ και 10 λεπτά, πέντε κιλά χοιρινό προς 26,05 ευρώ, 3 κιλά πατάτες που κοστίζουν 2,79 ευρώ, 4 μαρούλια προς 2,56 ευρώ, 2 κιλά τομάτες προς 3 ευρώ και 20 λεπτά, 1 κιλό φέτα προς 11,45, 2 κιλά μήλα και δύο κιλά πορτοκάλια που θα ξεπεράσουν τα 4 ευρώ, λάδι, μπύρες και κρασί για τους καλεσμένους, και φυσικά κουραμπιέδες και μελομακάρονα που ξεπέρασαν τα 15 ευρώ το κιλό.

Πολιτική κόντρα για το market pass

Την ίδια ώρα αφορμή για νέα πολιτική κόντρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και ΣΥΡΙΖΑ έγινε η νέα κάρτα αγορών, ή αλλιώς market pass, η οποία νωρίτερα υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.

«Φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις φανερώνουν την αναλυτική αδυναμία και των αριστερών του χαβιαριού και κάποιων φιλελεύθερων πολυτελείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός για να προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης, ως πορφυρογέννητος γόνος, δεν νοιώθει στο παραμικρό τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των πολιτών, που δεν έχει ιδέα πώς μπορεί να βγάζουν το μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θέλει λοιπόν θράσος να μιλά για “αριστερά του χαβιαριού”», αναφέρει στην απάντησή του το Γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου.

Οι καταναλωτές πάντως ζητούν επιπλέον παρεμβάσεις, καθώς η ακρίβεια έχει φέρει τα πάνω κάτω στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share