Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πλαφόν στο φυσικό αέριο - Κλείδωσε στα 180 ευρώ

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

19 Δεκεμβρίου 2022 15:36
Πλαφόν στο φυσικό αέριο - Κλείδωσε στα 180 ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ούτε τώρα βρήκαν άκρη: Καμία συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τα ζητήματα που πρέπει να λύσει η ΕΕ

Ούτε τώρα φαίνεται πως βρέθηκε άκρη στο θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού συμφωνία δεν επήλθε ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας των χωρών, με την πρόταση πάντως να είναι σαφής και επί τάπητος.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας (19/12), είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Φυσικό αέριο: Στη Σύνοδο Κορυφής λύνουν τις διαφορές «Βόρειοι» - «Νότιοι» - Τι αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου

Στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης θα λύσουντις διαφορές τους οι «Βόρειοι» και οι «Νότιοι», όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να «φρενάρει» η τιμή του φυσικού αερίου και το πλαφόν. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να μπει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις τιμές του φυσικού αερίου, με σκοπό να αποφευχθούν οι υπερβολικές αυξήσεις, τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει στον τομέα της ενέργειας.

Η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αποκαλυπτικές πληροφορίες για το σκληρό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες.

Τι αναφέρει για το φυσικό αέριο το προσχέδιο της συνόδου

Η ανταποκρίτρια του Star αποκάλυψε το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, για το οποίο ανέφερε:

«Όσο κι αν ψάξει κανείς δε θα βρει την παραμικρή αναφορά σε πλαφόν ή «κόφτη» στο φυσικό αέριο, αφού η συζήτηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και ίσως καταλήξει στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την επόμενη Τρίτη».

Oι σκληροί του Βορρά αντιστέκονται στο πλαφόν

Προς το παρόν, αυτό που «καίει» τους Ευρωπαίους είναι το πώς θα ξαναγεμίσουν εγκαίρως οι αποθήκες φυσικού αερίου, πριν από τον επόμενο χσύειμώνα και πώς θα οργανωθεί ένα σύστημα κοινών αγορών.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, αυτό το κείμενο αντανακλά τις θέσεις των «σκληρών» του Βορρά και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί το χάσμα μεταξύ των χωρών που επιθυμούν το πλαφόν στο φυσικό αέριο και των υπολοίπων που αντιδρούν.

Παγίδα ακρίβειας οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου - ρεύματος

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε μια ανάσα από τα 150 ευρώ, εν αναμονή πολικού ψύχους την επόμενη εβδομάδα στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο είναι όσο το κόστος της ενέργειας κινείται σε αυτά τα επίπεδα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ θα παραμένουν όμηροι της ακρίβειας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share