Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Βόμβα» με επίδομα και για τις λαϊκές - Τι έρχεται για τον κόσμο

Όσα μας αφορούν ως καταναλωτές

19 Δεκεμβρίου 2022 12:20
«Βόμβα» με επίδομα και για τις λαϊκές - Τι έρχεται για τον κόσμο
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Food Pass: Στους ρυθμούς του food pass που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται η δημοσιότητα με τους αναλυτές και τους αρμόδιους υπουργούς να εξειδικεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το μέτρο-ελάφρυνσης για πολλούς συμπολίτες μας κόντρα στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα έχουμε ανατροπή-σοκ με το επίδομα των 800 ευρώ.

Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχουν και σενάρια επέκτασης του μέτρου και στα προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές αγορές με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, να δίνει διευκρινίσεις σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.

Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο υπουργός για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η επιδότηση τροφίμων – food pass. Πόσοι και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, πώς θα διαμορφωθούν τα ποσά, ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του μέτρου και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο για τις λαϊκές αγορές όπου αποτελούν μια ξεχωριστή υπόθεση.

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δια στόματος του ίδιου του κ. Γεωργαντά μια μέρα μετά την εξαγγελία του μέτρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι θα λειτουργεί

«Η ψηφιακή κάρτα αγορών θα αφορά γενικά την αγορά προϊόντων» είπε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, εξηγώντας την λειτουργία του Food Pass. Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι «δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου (σ.σ. Food Pass) είναι 3, 1 εκατομμύρια νοικοκυριά ή 8,5 εκατομμύρια πρόσωπα».

«Το σημαντικότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά με τα οποία θα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά είναι χρήματα που δεν προέρχονται από τη φορολόγηση των απλών πολιτών αλλά από υπερφορολόγηση που θα γίνει στα κέρδη των εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο απορροφάται ο πληθωρισμός στα συγκεκριμένα προϊόντα», πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας: «Μία τετραμελής οικογένεια, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά ουσιαστικά χρειάζεται να ξοδέψει για αγορές τροφίμων 520 ευρώ το μήνα. Εκεί θα γίνεται το 10% που θα καταβάλλεται για ένα εξάμηνο».

Ερωτηθείς αν στην ψηφιακή κάρτα θα συμπεριληφθούν τα προϊόντα από τη λαϊκή αγορά, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι « θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και, υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές».

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τη νέα ενίσχυση – “ανάχωμα” κατά της ακρίβειας, το Market Pass ή Food Pass, αναμένεται να εγκαινιάσει η κυβέρνηση από το Φεβρουάριο του 2023. Το Market Pass θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, θα έχει ισχύ για έξι μήνες και θα αφορά το 10% επί των αγορών σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπολεία, ζαχαροπλαστεία.

Δικαιούχοι θα είναι περίπου 8,4 εκατ. πολίτες που αντιστοιχεί και στο 85% του συνόλου και 3,2 εκατ. νοικοκυριά εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών και το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα ενίσχυση να ισχύει και στις λαϊκές αγορές.

“Θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και, υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές“, δήλωσε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share