Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» με διπλό επίδομα που αγνοούσες και έχανες τόσα χρόνια!

Έσκασε!

14 Δεκεμβρίου 2022 14:38
«Βόμβα» με διπλό επίδομα που αγνοούσες και έχανες τόσα χρόνια!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόσοι τελικά γνωρίζουμε και πόσοι αγνοούμε 2, μάλιστα, 2 επιδόματα τα οποία μπορεί να δικαιούμαστε και όμως ούτε τα 'χουμε αναζητήσει ποτέ;

Ας δούμε τις λεπτομέρειες των δυο αυτών «άγνωστων» επιδομάτων, διότι υπάρχουν δυο επιδόματα με χιλιάδες δικαιούχους, που «αγνοούνται» από μεγάλη μερίδα πολιτών με αποτέλεσμα να μη διεκδικούνται σημαντικά ποσά!

Το πρώτο είναι το «Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων» και ισούται με 360 ευρώ το μήνα. Το άλλο είναι το εποχικό επίδομα και το ύψος του κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως 1.016,40 ευρώ! Χορηγείται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και καταβάλλεται εφάπαξ.

Ας δούμε τις λεπτομέρειες των δυο αυτών «άγνωστων» επιδομάτων:

Λεφτά σε πορτοφόλι

«Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων»

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ10034/2437/655 και την ερμηνευτική εγκύκλιο, το επίδομα δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους

Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 360€.

Αν η σύνταξη αυτή ή παροχή από δημόσιο φορέα που λαμβάνουν είναι μικρότερη από το επίδομα των 360€, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα.

Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.

Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού.

Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες (ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας όπως προαναφέρθηκε) για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share