Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ούτε τώρα βρήκαν άκρη: Καμία συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τα ζητήματα που πρέπει να λύσει η ΕΕ

Η πορεία των διαπραγματεύσεων των υπουργών Ενέργειας

13 Δεκεμβρίου 2022 21:03
Ούτε τώρα βρήκαν άκρη: Καμία συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τα ζητήματα που πρέπει να λύσει η ΕΕ
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ούτε τώρα φαίνεται πως βρέθηκε άκρη στο θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού συμφωνία δεν επήλθε ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας των χωρών, με την πρόταση πάντως να είναι σαφής και επί τάπητος.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας (19/12), είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

ΥΠΕΞ σε Λιβύη για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Εμείς δεν συνάπτουμε παράνομα «μνημόνια»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απάντησε για το διάβημα διαμαρτυρίας της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης σχετικά με τις έρευνες της Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Η Ελλάδα ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και επιβάλει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια για εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Λιβύης το πρωί της Τετάρτης (7/12).

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήρθε, λοιπόν, μέσω του κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος αρχικά τόνισε: «Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα “μνημόνια” που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως: «Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές.

Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share