Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έκτακτο επίδομα 500 ευρώ - Λεφτά άμεσα στα ΑΤΜ

«Έσκασε» η απόφαση - Ποιους αφορά;

9 Δεκεμβρίου 2022 18:00
Έκτακτο επίδομα 500 ευρώ - Λεφτά άμεσα στα ΑΤΜ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγες μέρες απέμειναν για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί σε 2,3 εκατ. πολίτες ευάλωτων ομάδων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ είναι συνταξιούχοι με σύνταξη έως 800 ευρώ, ανασφάλιστοι υπερήλικες. Όσοι παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) και το επίδομα παιδιού, μακροχρόνια άνεργοι κάτω από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ κάποιοι τυχεροί θα λάβουν διπλάσια επιδότηση έως και 500 ευρώ.

Επιδομάτων συνέχεια για τους πιο ευάλωτους, εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης. Το μοντέλο που ξεκίνησε πέρσι, συνεχίζεται με τρίτο γύρο πληρωμών και ένα έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 2022 σε 6 κατηγορίες πολίτες.

Δείτε επίσης: Σπεύσατε: Λήγει η προθεσμία για το επίδομα έως 1.600 ευρώ

Ανακούφιση πριν τις γιορτές

Τον Δεκέμβριο εξάλλου αναμένεται μπαράζ πληρωμών, σε συντάξεις, επιδόματα και Δώρα Χριστουγέννων, αλλά και με «ενισχυτικές» φορολοταρίες, που στόχο έχουν να κάνουν τις φετινές γιορτές λίγο πιο εύκολες, αλλά και να «ανακουφίσουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το πιο πολυαναμενόμενο από τα επιδόματα είναι η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας, ένα έκτακτο ποσό -διαφορετικό για την κάθε κατηγορία- που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, από τους συνολικά 2,3 εκατ. δικαιούχους που αναμένουν την πληρωμή.

Συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μακροχρόνια άνεργοι αναμένουν τώρα την πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών με τα ποσά που τους αναλογούν. Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πρόσφατα αποσαφήνισε ότι γίνεται προσπάθεια, η πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής είναι η Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022.

Ποιοι θα πάρουν ακόμα και 500 ευρώ

Τα ζευγάρια συνταξιούχων θα πάρουν επίδομα εάν και εφόσον και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Τα 250 ευρώ θα καταβληθούν και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Αυτό ισχύει εφόσον πληρούνται τα εξής κριτήρια:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)

Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως) Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share