Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023

Φυσικό αέριο: Στη Σύνοδο Κορυφής λύνουν τις διαφορές «Βόρειοι» - «Νότιοι» - Τι αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου

Παγίδα ακρίβειας οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου - ρεύματος

8 Δεκεμβρίου 2022 11:48
Φυσικό αέριο: Στη Σύνοδο Κορυφής λύνουν τις διαφορές «Βόρειοι» - «Νότιοι» - Τι αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης θα λύσουντις διαφορές τους οι «Βόρειοι» και οι «Νότιοι», όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να «φρενάρει» η τιμή του φυσικού αερίου και το πλαφόν. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να μπει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις τιμές του φυσικού αερίου, με σκοπό να αποφευχθούν οι υπερβολικές αυξήσεις, τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει στον τομέα της ενέργειας.

Η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αποκαλυπτικές πληροφορίες για το σκληρό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες.

Τι αναφέρει για το φυσικό αέριο το προσχέδιο της συνόδου

Η ανταποκρίτρια του Star αποκάλυψε το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, για το οποίο ανέφερε:

«Όσο κι αν ψάξει κανείς δε θα βρει την παραμικρή αναφορά σε πλαφόν ή «κόφτη» στο φυσικό αέριο, αφού η συζήτηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και ίσως καταλήξει στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την επόμενη Τρίτη».

Oι σκληροί του Βορρά αντιστέκονται στο πλαφόν

Προς το παρόν, αυτό που «καίει» τους Ευρωπαίους είναι το πώς θα ξαναγεμίσουν εγκαίρως οι αποθήκες φυσικού αερίου, πριν από τον επόμενο χσύειμώνα και πώς θα οργανωθεί ένα σύστημα κοινών αγορών.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, αυτό το κείμενο αντανακλά τις θέσεις των «σκληρών» του Βορρά και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί το χάσμα μεταξύ των χωρών που επιθυμούν το πλαφόν στο φυσικό αέριο και των υπολοίπων που αντιδρούν.

Παγίδα ακρίβειας οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου - ρεύματος

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε μια ανάσα από τα 150 ευρώ, εν αναμονή πολικού ψύχους την επόμενη εβδομάδα στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο είναι όσο το κόστος της ενέργειας κινείται σε αυτά τα επίπεδα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ θα παραμένουν όμηροι της ακρίβειας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share