Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Χρυσός: Αν έχετε αυτά τα νομίσματα σπίτι, έχετε χιλιάδες ευρώ και δεν το ξέρετε!

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα

6 Δεκεμβρίου 2022 11:46
Χρυσός: Αν έχετε αυτά τα νομίσματα σπίτι, έχετε χιλιάδες ευρώ και δεν το ξέρετε!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι γνωστό πως ο χρυσός αποτελεί την πιο στέρεα σταθερά πλούτου στον κόσμο για αυτό το λόγο και πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για την επενδυτική «διάσταση» που έχει όχι μόνο ο χρυσός, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες χρυσών νομισμάτων.

Άλλωστε υπάρχει μια συγκεκριμένη ορολογία που αφορά τα εν λόγω νομίσματα και ονομάζεται «επενδυτικός χρυσός». Επίσης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κάτοχοι αυτών των νομισμάτων απαλλάσσονται από μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων.

Δείτε επίσης: «Λουκέτο» σε ελληνικές εκκλησίες βάζουν οι Δραχμές - Αδιανόητη ανακάλυψη!

Αυτό άλλωστε θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε παρακάτω αναλυτικά στο άρθρο: δηλαδή τα κέρδη και τις «διευκολύνσεις» που απορρέουν από αυτόν τον επενδυτικό χρυσό.

Κι αυτό διότι η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα στην οποία συναντάμε 1.060 χρυσά νομίσματα τα οποία κόπηκαν από 160 χώρες. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο αντίστοιχος περσινός κατάλογος της ΑΑΔΕ περιλάμβανε 1.011 χρυσά νομίσματα από 158 χώρες.

Πολλά από αυτά τα οποία αναφέραμε παραπάνω ενδεχομένως φαντάζουν απλώς άγνωστες λέξεις για πολλούς από τους αναγνώστες. Για αυτό το λόγο θα εξειδικεύσουμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα χρυσά νομίσματα. Ποια είναι, με τι κριτήριο χαρακτηρίζονται επενδυτικός χρυσός, τι φοροελαφρύνσεις δίνονται στους κατόχους αυτών των νομισμάτων και για ποιο λόγο υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο για αυτό το θέμα;

Ράβδοι χρυσού

Οι απαντήσεις που θα δώσουμε παραπάνω αφορούν τους πάντες. Κι αυτό διότι δεν αγγίζει μόνο συλλέκτες με εξειδικευμένο ενδιαφέρον το ζήτημα των χρυσών νομισμάτων, αλλά και απλούς επενδυτές. Επίσης πριν αναλύσουμε διεξοδικά το θέμα αυτό να ενημερώσουμε πως αυτή η διαδικασία καταγραφής και κοστολόγησης γίνεται κάθε χρόνο, ενώ επηρεάζεται από τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης.

Η λίστα της ΑΑΔΕ μίλησε για τα νομίσματα

Αυξημένα σε σχέση με φέτος, είναι τα χρυσά νομίσματα παγκοσμίως, που χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός» και απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ), όπως προκύπτει από τον νέο κατάλογο της ΑΑΔΕ, που θα ισχύσει για το 2023.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο τις χρυσές λίρες Αγγλίας, ως χρυσό νόμισμα, αλλά στην ελληνική και διεθνή αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες χρυσά νομίσματα που «κόβουν» ή έκοψαν παλαιότερα, διάφορες χώρες και τα οποία χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός».

Σε αυτά επενδύουν συλλέκτες, αλλά και απλοί επενδυτές, ενώ η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση, την έκδοση, τη σπανιότητα, την καθαρότητα και το βάρος τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως, ορισμένα εξ αυτών έχουν εκδοθεί από χώρες οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Μεταξύ αυτών είναι η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία, οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται ως ενιαία οντότητα, καθώς έχουν διασπαστεί σε περισσότερες χώρες.

Επίσης, από τον κατάλογο των 160 χωρών με αναγνωρισμένα στην κατηγορία του «επενδυτικού χρυσού», νομίσματα απουσιάζει η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κόψει χρυσό νόμισμα, το οποίο να έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share