Σάββατο, 13 Απριλίου 2024

Πρεμιέρα ΑΑΔΕ: Χρυσή λίστα με δικαιούχους επιστροφής φόρου - Όλα όσα προβλέπονται με την απόφαση Πιτσιλή

Έναρξη για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

5 Δεκεμβρίου 2022 11:08
Πρεμιέρα ΑΑΔΕ: Χρυσή λίστα με δικαιούχους επιστροφής φόρου - Όλα όσα προβλέπονται με την απόφαση Πιτσιλή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανοίγουν σήμερα 5/12, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες διαβιβάζουν τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Δείτε επίσης γιατί μπορεί να πληρώσετε 5.000 ευρώ πρόστιμο από την ΑΑΔΕ

Οι συγκεκριμένες αυτοματοποιημένες διαδικασίες στη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ έχουν στόχο την διευκόλυνση των φορολογουμένων και των λογιστών ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Απόφαση Πιτσιλή

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Επιστροφή ΑΑΔΕ - ΦΠΑ

Εξαιρέσεις

Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται.

Όπως ορίζεται στην απόφαση η προσυμπλήρωση αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ

Η αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ φέρνει ταχύτερες επιστροφές του φόρου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει μια «χρυσή λίστα» με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου. Στη λίστα θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Επιστροφή ΑΑΔΕ - ΦΠΑ

Απολογισμός μέχρι σήμερα

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 η ΑΑΔΕ έχει πάτησε το γκάζι των επιστροφών ΦΠΑ ικανοποιώντας ακόμη και το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες. Συγκεκριμένα, ο φορολογικός μηχανισμός, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διεκπεραίωσε 38.905 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 2 δις. ευρώ. Ωστόσο, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των Εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Περισσότερα από 1.600 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις Εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να περιμένουν επιστροφές άνω των 150 εκατ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share