Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

Στα «κάγκελα» χιλιάδες πολίτες - Η ΑΑΔΕ ζητά επιστροφή χρημάτων

Ποιους αφορούν οι εντατικοί έλεγχοι της Εφορίας

4 Δεκεμβρίου 2022 15:26
Στα «κάγκελα» χιλιάδες πολίτες - Η ΑΑΔΕ ζητά επιστροφή χρημάτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άσχημα τα νέα για όσους φορολογούμενους έχουν παραποιήσει τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων ή έχουν γράψει πλαστά στοιχεία στις αιτήσεις τους, προκειμένου να καρπωθούν τις οικονομικές ενισχύσεις της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ΑΑΔΕ με εντατικούς ελέγχους βάζει στο στόχαστρο την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενοίκια , αναστολές συμβάσεων εργασίας, συν – εργασία , πρόγραμμα – γέφυρα , επιδότηση παγίων δαπανών ακόμα και ρυθμίσεις χρεών έως 72 δόσεις απειλώντας τους παραβάτες με πολύ σκληρές συνέπειες.

Δείτε επίσης: Φορολοταρία Νοεμβρίου: Έγινε η κλήρωση! Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Τη διενέργεια μεγάλου εύρους δειγματοληπτικών ελέγχων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν ενισχύσεις οποιασδήποτε μορφής στη διάρκεια της πανδημίας ή εντάχθηκαν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις ή έχουν λάβει άλλου είδους κρατικές ενισχύσεις προγραμμάτισε η ΑΑΔΕ.

Όπως αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι το τέλος του 2022, δόθηκε εντολή να διενεργηθούν τουλάχιστον 5.500 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες που έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις, με την αξιοποίηση δεδομένων των διασταυρώσεων των αρχείων του Taxisnet, καθώς και την αξιοποίηση πληροφοριών, που φτάνουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Εκτακτοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για επιστροφή χρηματών

Έλεγχοι

Οι έλεγχοι θα γίνουν υπό τον συντονισμό της γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), τις κατά τόπους ΔΟΥ, την Φορολογία Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΑΕ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ).

Στόχος των ελέγχων είναι η αποκάλυψη περιπτώσεων, όπου διαπιστώθηκε καταστρατήγηση των όρων χορήγησης των ενισχύσεων και των διευκολύνσεων που είχαν παρασχεθεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Σε όσους εντοπίζονται παραβάσεις ή υποψίες παραβάσεων, τους αποστέλλονται σημειώματα, με τους οποία τους καλούν για εξηγήσεις, ενώ εάν είναι καταφανείς οι παραβάσεις, τότε καταλογίζονται και τα πρόστιμα.

Ειδικότερα στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται όλα τα μέτρα στήριξης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξάγονται από το Taxisnet και την ΕΡΓΑΝΗ επιχειρείται ο εντοπισμός παραβατών, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων είναι αρκετές.

Οι κυρώσεις θα είναι βαριές για όσους έλαβαν κρατικές ενισχύσεις χωρίς να τις δικαιούνται και τις πήραν, αφού «μαγείρεψαν» τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων ή ανέγραψαν ψευδή στοιχεία στις αιτήσεις. Οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες, όχι μόνο θα επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν με τόκο, αλλά συγχρόνως:

Θα υποστούν εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο για την τελευταία πενταετία. Θα παραπεμφθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς και θα αντιμετωπίσουν και ποινικές κυρώσεις. Εκείνοι που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ξεγελάσουν το σύστημα, χωρίς να λάβουν κρατική ενίσχυση, θα υποστούν επίσης φορολογικό έλεγχο.

Ποιες ενισχύσεις ελέγχονται

Επιστρεπτέα προκαταβολή. Ελέγχονται οι περίπου 700.000 επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση επιστρεπτέας προκαταβολής από κάποιον ή κάποιους από τους 7 κύκλους.

Σημειώνεται πως οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τις περίπου 45.000 επιχειρήσεις που είχαν πρόβλημα με τα δικαιολογητικά, αλλά πολύ περισσότερες, καθώς σε πλήθος περιπτώσεων έχουν εντοπιστεί «πειραγμένοι τζίροι» ώστε να φαίνονται μειωμένοι.

Το ποσό που χορηγήθηκε μέσω του θεσμού των επιστρεπτέων προκαταβολών ήταν 8,3 δισ. ευρώ, και υπολογίζεται ότι θα επιστραφεί ποσό λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χαριστούν 5 δισ. ευρώ, αλλά το τελικό ποσό θα προκύψει από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ενοίκια. Στα ενοίκια συνεχίζονται οι διασταυρώσεις των στοιχείων των δηλώσεων με το αρχείο του Ε9 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αποζημιώσεις ύψους 80% ή 100% των μισθωμάτων ελήφθησαν από πραγματικά πληττόμενους ή όχι. Οι πρώτοι έλεγχοι, πάντως, αποκάλυψαν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας.

Αναστολές συμβάσεων εργασίας. Διασταυρώνονται τα στοιχεία των συστημάτων Taxisnet και ΕΡΓΑΝΗ, αναζητώντας παραβάτες των όρων για τις αναστολές συμβάσεων και τη λήψη των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, και αν τηρήθηκαν οι όροι των μη απολύσεων, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών εάν ήταν πληττόμενοι.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share