Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Που τέτοια τύχη και σήμερα: Πόσα πράγματα θα μπορούσατε να αγοράσετε με 1.000 δραχμές;

Δώστε βάση!

2 Δεκεμβρίου 2022 11:10
Που τέτοια τύχη και σήμερα: Πόσα πράγματα θα μπορούσατε να αγοράσετε με 1.000 δραχμές;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πριν από 20 χρόνια μπήκε στη ζωή μας το ευρώ και όλοι οι Έλληνες αναγκαστήκαμε να διώξουμε από την ζωή μας τις δραχμές και να καλωσορίσουμε τα καινούργια κέρματα και χαρτονομίσματα στα πορτοφόλια μας.

Δείτε ποια νομίσματα από τις δραχμές έχουν ανυπολόγιστη αξία σήμερα

Πριν γίνει η αλλαγή του νομίσματος, ήταν δεδομένο ότι με ένα 1.000αρικο δραχμές μπορούσε κανείς να κάνει ή να αγοράσει αρκετά πράγματα που με τα σημερινά λεφτά δεν μπορούμε να το διανοηθούμε!

Η απίστευτη αλλαγή στην αξία των χρημάτων οδήγησε στο ένα 1.000άρικο να ισούται σήμερα με 2,93 ευρώ.

Σήμερα, με 3 ευρώ αγοράζεις ένα καφέ, ένα μπουκαλάκι νερό κα ίσως να περισσέψουν και 50 λεπτά.

1.000 δραχμές από την χρυσή εποχή

Όμως το 2000, με ένα χιλιάρικο σε δραχμές μπορούσες να αγοράσεις, μια τυρόπιτα που έκανε 100 δραχμές – κοινώς 29 λεπτά – ενώ, σήμερα, η σφολιάτα κοστίζει από 1.3 – 1.5 ευρώ ( κοινώς 500 δρχ!). Επίσης, ένα πακέτο τσιγάρα κόστιζε 400 – 500 δρχ ( 1 ευρώ) και σήμερα ξεπερνάει τα 3 – 4 ευρώ!

O φραπές – τότε δεν είχαμε φρέντο κ.α. – κόστιζει 200 – 250 δρχ – δηλαδή 50 – 60 λεπτά – ενώ, σήμερα κοστίζει 1,5 ευρώ.

Από 150 – 200 (70 – 80 λεπτά) ευρώ κόστισε το λίτρο της βενζίνης, ενώ, σήμερα, κοστίζει 1.5 – 1.6 ευρώ το λίτρο.

1.000 δραχμές από την χρυσή εποχή

Ξαφνικός πανζουρλισμός στην αγορά με τις Δραχμές - Αστέρι της Βεργίνας πραγματικό χρυσάφι!

Πόσο πωλούνται κέρματα των 100 δραχμών με τον Μέγα Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας; Μοσχοπουλιούνται για τους συλλέκτες, οι δραχμές που έχουν απομείνει ως αναμνηστικά μιας άλλης οικονομικής εποχής στα συρτάρια των Ελλήνων.

Σε ιστοσελίδα αγγελιών γίνεται πραγματικό… παζάρι με τα ελληνικά νομίσματα. Σε μία από αυτές τις αγγελίες, τέσσερα κέρματα των 100 δραχμών, κοπής 2.000 με τον Μέγα Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας, πωλούνται προς 5.000 ευρώ. Εκτός από τα κέρματα, δείτε εδώ και μια είδηση για κάποια χαρτονομίσματα.

Δραχμές - Τι θα γινόταν αν επιστρέφαμε

Μια περίεργη μελέτη για τις δραχμές έχει συγκλονίσει, και αφορά την υποτίμησή της σε περίπτωση που διαλυθεί η Ευρωζώνη. Ποιες οι συνέπειες για τε εθνικά νομίσματα;

Η μελέτη για τις δραχμές

Σύμφωνα με μελέτη της Bank of America, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η δραχμή θα υποτιμάτο 7,5% έναντι του ευρώ, αν διαλυόταν σήμερα η Ευρωζώνη και υπήρχε επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Μάλιστα σήμερα οι δραχμές έχουν αποκτήσει τεράστια αξία και μπορούν να πουληθούν σε υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με την μελέτη, το νέο ισπανικό νόμισμα θα υποτιμάτο 7,5% σε σχέση με το ευρώ, ενώ το νέο γερμανικό μάρκο θα ανατιμάτο κατά 15% και το νέο γαλλικό νόμισμα θα έχανε το 5% της αξίας του.Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει με βάση τις βασικές μακροοικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, στην πράξη η ανατίμηση του μάρκου και οι υποτιμήσεις των νομισμάτων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share