Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

«Κλείδωσε» επίδομα-αστραπή: Πότε θα φανούν τα χρήματα στα ATM

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

1 Δεκεμβρίου 2022 12:40
«Κλείδωσε» επίδομα-αστραπή: Πότε θα φανούν τα χρήματα στα ATM
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές πληρωμές μέχρι να φύγει το 2022 έχει προγραμματισμένες ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι άνθρωποι του χώρου, θα πάνε στις γιορτές με γεμάτες τσέπες, αφού τα χρήματα θα μπουν νωρίτερα στους λογαριασμούς.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτες αλλαγές με τις συντάξεις - Μπαράζ ανατροπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Οι προγραμματισμένες πληρωμές από ΟΠΕΚΕΠΕ

Έως τις γιορτές, λοιπόν, στους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών πρόκειται να πιστωθεί ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης (προ μηνός κατεβλήθησαν άλλα 657 εκατ. ευρώ), τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις (το λεγόμενο «πρασίνισμα»), την εξισωτική αποζημίωση (στους παραγωγούς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές), την βιολογική γεωργία και άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Επιπρόσθετα, την ίδια χρονική περίοδο πρόκειται να καταβληθούν:

  • 60 εκατ. ευρώ ως επιδότηση για λιπάσματα.
  • 89 εκατ. ευρώ ως δεύτερη κατά σειρά φέτος επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών (αφορά κτηνοτρόφους στους οποίους έχουν καταβληθεί άλλα 41 εκατ. ευρώ).
  • 35-50 εκατ. ευρώ (το ακριβές ποσό εξαρτάται από τον χρόνο επεξεργασίας των πορισμάτων λόγω του μεγάλου όγκου τους) από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις σε παραγωγούς των οποίων έχουν πληγεί οι καλλιέργειες.
  • 30 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, οι λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας -deminimis, για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών λόγω αφ’ ενός των καιρικών συνθηκών και αφ’ ετέρου της επίπτωσης της ουκρανικής κρίσης στην αγορά φρούτων(επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο θα καταβληθούν στις αρχές του 2023).

επιδομα-σε-ατμ-1-12

Ο τρόπος που θα πάρετε την επιδότηση για τα λιπάσματα

Η επιδότηση στα λιπάσματα καταβάλλεται για πρώτη φοράστα χρονικά καθώς η τιμή τους έχει αυξηθεί έως και 200% τον τελευταίο χρόνο λόγω του ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου που διαμορφώνει έως το 90% του κόστους τους. Για να λάβουν την επιδότηση οι παραγωγοί έχουν περιθώριο έως την προσεχή Παρασκευή 25 Νοεμβρίου να «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων από 1/10/21-30/9/22.

Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι επελέγη το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, άρα και η εκταμίευση των 60 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τον προϋπολογισμό. Οι εταιρείες λιπασμάτων είχαν, πάντως, προτείνει η επιδότηση να καταβληθεί με βάση τα νέα τιμολόγια ως κίνητρο για αγορές εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, άρα ως κίνητρο για στήριξη της παραγωγής.

Καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί επιδότηση στα λιπάσματα και το 2023 αφού ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 450 εκατ. ευρώ στα 27 κράτη-μέλη από το αποθεματικό της γεωργίας (στην Ελλάδα αντιστοιχούν περί τα 25 εκατ. ευρώ), ποσό που μπορούν να το αυξήσουν τα κράτη-μέλη από τους προϋπολογισμούς τους, η πρόταση των εταιρειών θα επανεξεταστεί από το υπουργείο με μεγάλες πιθανότητες να υιοθετηθεί αυτή τη φορά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share