Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα θέρμανσης: Ποια η διαδικασία της αίτησης - Ποιοι είναι δικαιούχοι 1.600 ευρώ

Όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες για την αίτηση

22 Νοεμβρίου 2022 10:07
Επίδομα θέρμανσης: Ποια η διαδικασία της αίτησης - Ποιοι είναι δικαιούχοι 1.600 ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης δεν θα είναι για πολλές μέρες ακόμα ενεργές. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, θα παραμείνουν «ενεργές» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης διαβάστε σε ποια ψιλά γράμματα πρέπει μα δώσετε προσοχη στο επίδομα θέρμανσης

Το ποσό για το εν λόγω επίδομα μπορεί να φτάσει έως τα 1.600 ευρώ, καθώς θα δοθεί διπλάσιο ποσό σε όσους αποφασίσουν να απαρνηθούν φυσικό αέριο ή ρεύμα για τη θέρμανσή τους.

Τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι (εισοδηματικά και περιουσιακά) και εκτιμάται ότι δυνητικά δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης μαζί με το ποσό που δίνεται στην αντλία είναι 500 εκατ.

Με βάση την απόφαση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης προβλέπεται:

• Πρώτη πληρωμή έως 21 Δεκεμβρίου

• Προκαταβολή αλλά μόνον για όσους πήραν και πέρυσι επίδομα (επειδή –θεωρητικά- οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς)

Πληροφορίες για το επίδομα θέρμανσης

Πλαφόν στα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης:

τα όρια ποσοτήτων που επιδοτούνται, θα υπολογίζεται πως αγοράστηκαν με 1,4 ευρώ το λίτρο, που είναι σήμερα ο μέσος όρος πανελλαδικά. Οι τιμές όμως δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα, ούτε θα παραμείνουν σταθερές–ειδικά αν διακοπεί η απευθείας επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο (+7 λεπτά από τις εταιρίες) που προσωρινά ισχύει ως το τέλος της χρονιάς.

Διεύρυνση της επιδότησης:

επιδοτείται και η κηροζίνη σόμπας, αλλά και πέλετ σε οικισμούς έως 10.000 κατοίκους (αντί 3.500 πέρυσι) αλλά και σε ψυχρές περιοχές με δείκτη 0,8 βαθμοημέρες.

Το επίδομα μπορούν να ζητήσουν οι υπόχρεοι της δήλωσης, αλλά όχι όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι», ούτε τα εξαρτώμενα μέλη στην φορολογική (π.χ. παιδιά κλπ) καθώς και όσοι «πιάνονται» στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή έχουν δύο και πλέον ΙΧ. Χάνουν το επίδομα όσοι δηλώνουν στην εφορία τον χώρο τους σαν «επαγγελματική στέγη», καθώς προορίζεται μόνο για κύρια κατοικία όπου διαμένουν –ασχέτως αν είναι δική τους ή νοικιασμένη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share