Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023

Τρέλα με τις χρυσές λίρες στη χώρα - Στον «Θεό» η τιμή τους!

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στην Ελλάδα

20 Νοεμβρίου 2022 12:59
Τρέλα με τις χρυσές λίρες στη χώρα - Στον «Θεό» η τιμή τους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κατάσταση της οικονομίας είναι σε οριακό σημείο και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχειρούν να βρουν λύση. Τα χρήματα είναι μετρημένα και οι ανατιμήσεις δεν αφήνουν περιθώρια στα νοικοκυριά να αναπνεύσουν. Αρκετοί έχουν στραφεί στις χρυσές λίρες των οποίων η τιμή φαίνεται πως έχει διαφοροποιηθεί.

Δείτε επίσης: Έχετε παρατηρήσει το χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών; Θα μείνετε άφωνοι όταν δείτε τι απεικονίζεται

Ποια η τιμή σήμερα στις χρυσές λίρες

Συγκεκριμένα, η τιμή τους φαίνεται πως πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Πάντα είχαν μεγάλη αξία, όμως φαίνεται πως τελευταία η άνοδος τους είναι πολύ μεγάλη και η ενασχόληση του κόσμου με αυτές ακόμα μεγαλύτερη. Πάμε να δούμε όμως τι δείχνουν σήμερα αναλυτικά τα στοιχεία. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μία χρυσή λίρα πωλείται σήμερα έναντι 386,06 ευρώ όταν το 2009 «έπιανε» μόλις 158,08 ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν κάποιος αποφάσιζε να ρευστοποιήσει, για παράδειγμα, 50 λίρες θα είχε λαμβάνειν πάνω από 19.000 ευρώ, ενώ πριν από μία 14ετία το αντίστοιχο ποσό θα περιοριζόταν σε 7.904 ευρώ. Η αμέσως επόμενη υψηλή τιμή καταγράφηκε το 2020 (373,87 ευρώ), γεγονός που συνδέεται με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις αναταραχές που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία.

Πίνακας τιμων χρυσης λιρας

Επηρεάζει θετικά και την Κεντρική Τράπεζα

Εξίσου κερδισμένη, ωστόσο, βγαίνει και η κεντρική τράπεζα, αφού η τιμή που πουλά σε ιδιώτες έχει εκτοξευτεί κατά σχεδόν 150% σε σχέση με το 2009 (465,29 ευρώ/τεμάχιο σήμερα έναντι 186,95/τεμάχιο τότε), κάτι που δικαιολογεί και το διαχρονικό υποτονικό ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών (σ.σ. το α’ εξάμηνο του 2022, οπότε και είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, η ΤτΕ πούλησε 5.988 τεμάχια, με τους Έλληνες να προχωρούν στη ρευστοποίηση 32.086 λιρών).

Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ κρατάει προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα τρία ευρώ. Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της.

Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς). Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share