Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Μπαμ» με νέο επίδομα - Πότε και πώς θα το πάρετε

Ποιους αφορά;

14 Νοεμβρίου 2022 14:00
«Μπαμ» με νέο επίδομα - Πότε και πώς θα το πάρετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ώρα που οι οικονομικές συνέπειες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης «μαστίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να μετριάσει αυτές τις συνέπειες κυρίως μέσω επιδοματικών μέτρων. Διαβάστε αναλυτικά ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι, ποιους αφορούν και πότε αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή.

Σκοπός της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι να βρει τρόπους να ανακουφίσει όσο γίνεται τα ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως μελετά δύο σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα παρθούν και θα υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης των πολιτών. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αυτές οι έκτακτες ενισχύσεις με την όποια μορφή πάρουν, θα δοθούν από το νέο έτος.

Δείτε επίσης: «Σκάει» 300ευρω εφάπαξ επίδομα τα Χριστούγεννα από τη ΔΥΠΑ - Ποιοι θα το λάβουν

Τα 2 σενάρια της κυβέρνησης

Χαρτονομισματα ευρω

Ας δούμε τα 2 σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι: το πρώτο αφορά την χορήγηση ενός food pass. Το μέτρο αυτό θα επικεντρώνεται στην αγορά τροφίμων και ο σχεδιασμός αναφέρει πως οι δικαιούχοι θα το επιδεικνύουν στα σούπερ μάρκετ. Θυμίζουμε πως με τον ίδιο τρόπο είχε λειτουργήσει το fuel pass για τα καύσιμα. Στο σενάριο αυτό – αν και εφόσον επιλεγεί – θα απαιτούνται σίγουρα πολύ αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των πολιτών σε αυτό!

Όσον αφορά το 2ο σενάριο που συζητείται, σχετίζεται με τη χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, όπως αυτής που αναμένεται να δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι όπως είχε είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, περίπου 2,4 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν με τη μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ. Σημειώνεται πως ανάμεσα στους δικαιούχους της έκτακτης επιταγής βρίσκονται και οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, που δεν δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Να συμπληρώσουμε επίσης πως σχετικά με το ζήτημα της επαναφοράς της επιδότησης στην αντλία για το ντίζελ, θέμα για το οποίο θυμίζουμε πως είχαν μιλήσει κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News δεν υπάρχει πρόθεση να υλοποιηθεί.

Ο λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι τιμές υποχωρούν. Αντιθέτως σε υψηλά επίπεδα επανήλθε η τιμής της αμόλυβδης που στην Αττική φτάνει τα 2,1 ευρώ το λίτρο. Λόγω της αβεβαιότητας για τις τιμές των καυσίμων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ρίξει το βάρος στα τρόφιμα και στην ενίσχυση των νοικοκυριών.

ΟΠΕΚΑ: Πότε οι πληρωμές για το μήνα Νοέμβριο – Δείτε όλα τα επιδόματα

15 επιδόματα αναμένεται να πληρώσει ο ΟΠΕΚΑ μέσα στον Νοέμβριο.

Οι πληρωμές είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ωστόσο τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων και τα ΑΤΜ των τραπεζών θα αρχίσουν να εμφανίζονται από το απόγευμα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share